· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

КАНТАРИОН је у лековите сврхе користио и ХИПОКРАТ, а ево како вам она може помоћи

Госпина трава је адаптогена биљка, врста нетоксичне биљке чија својства корисно утичу на здравље људи

1636918111_shutterstock_1340685131.jpg
Фото: Shutterstock

Госпина трава или кантарион како је у народу позната је адаптогена биљка, врста нетоксичне биљке чија својства корисно утичу на здравље људи, смањење стреса на менталном и физичком плану уз помоћ адаптогена који помажу организму да се прилагоди стресном окружењу. Ове нетоксичне биљке директно делују и на стране, малигне ћелије у људском организму и покушавају да их униште својим деловањем.

Прочитајте још: ТРАГЕДИЈА: Популарна певачица преминула у 48. години

Употреба госпине траве у лековите сврхе датира још из времена старих Грка, када је и сам Хипократ означио ову биљку као подобну за коришћење у медицинске сврхе. У лековите сврхе користе се лист и цвет који се убирaју у доба цветања, али пре зачетка самих плодова. Од лековитих састојака који се налазе у биљци најзначајније су хиперицин, псеудохиперицин, флавоноиди. Хиперицин има фотосензибилизирајуће деловање.

Лековита мешавина са медом

Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

За припрему лековитог препарата потребна је по једна шољица белог лука и лешника, једна ипо шољица насецканих ораха. Осим ових препарата, потребно је и по 25 грама следећих биљака: мирођија у праху, ђумбир, цветови госпине траве и корена сладића. Сви ови састојци се везују са једим килограмом домаћег меда који није склон кристализацији. Бели лук оставите да се пари док не постане скроз мекан како би се изгњечио у стање каше. У овако изгњечен лук додајте лешнике, орахе и након што то добро помешајте, у ту мешавину додајте и све лековите биљке. Када новодобијену смесу добро промешате, прелиjте је са медом.

Прочитајте још: Удаћу се једино за војводу Марка Миљанова: Како се Стефанија заљубила у дупло старијег удовца и запросила га

Ову лековиту смесу треба користити три пута дневно, по 10 грама два сата након оброка. 

Лековита тинктура

За припрему лековите тинктуре потребно је припремити по 5 грама (једну кафену кашичицу) следећих биљака: госпине траве, глога, столисника, невена и биљке суручице. Осим лековитих биљака, за припрему тинктуре потребно је и 20 грама белог лука и пола литра медицинског алкохола. Биљке добро измешати и у њих додати ситно исецкан бели лук и ове састојке прелити са пола литра алкохола. Ову смесу држати у затвореној флаши пуних 14 дана уз свакодневно интезивно мућкање.

Прочитајте још: Боја косе много говори о ТЕМПЕРАМЕНТУ: Шта значи ако имате плаву, црну или црвену косу, а шта ако често мењате боју?

Ову лековиту тинктуру користити сваког дана. По 20 грама напитка растворити у 200 милилитара хладне воде и пити је у једнаким, мањим гутљајима. Паралелно са тим препоручљиво је пити чашу сока од свеже цеђене шаргарепе са 10 грама биљног уља. Посебну пажњу код примене ове тинктуре морају повести особе са повишеним крвним притиском, труднице и жене у процесу дојења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.