· · Komentari: 0
LEK IZ PRIRODE

KANTARION je u lekovite svrhe koristio i HIPOKRAT, a evo kako vam ona može pomoći

Gospina trava je adaptogena biljka, vrsta netoksične biljke čija svojstva korisno utiču na zdravlje ljudi

1636918111_shutterstock_1340685131.jpg
Foto: Shutterstock

Gospina trava ili kantarion kako je u narodu poznata je adaptogena biljka, vrsta netoksične biljke čija svojstva korisno utiču na zdravlje ljudi, smanjenje stresa na mentalnom i fizičkom planu uz pomoć adaptogena koji pomažu organizmu da se prilagodi stresnom okruženju. Ove netoksične biljke direktno deluju i na strane, maligne ćelije u ljudskom organizmu i pokušavaju da ih unište svojim delovanjem.

Pročitajte još: TRAGEDIJA: Popularna pevačica preminula u 48. godini

Upotreba gospine trave u lekovite svrhe datira još iz vremena starih Grka, kada je i sam Hipokrat označio ovu biljku kao podobnu za korišćenje u medicinske svrhe. U lekovite svrhe koriste se list i cvet koji se ubiraju u doba cvetanja, ali pre začetka samih plodova. Od lekovitih sastojaka koji se nalaze u biljci najznačajnije su hipericin, pseudohipericin, flavonoidi. Hipericin ima fotosenzibilizirajuće delovanje.

Lekovita mešavina sa medom

Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA

Za pripremu lekovitog preparata potrebna je po jedna šoljica belog luka i lešnika, jedna ipo šoljica naseckanih oraha. Osim ovih preparata, potrebno je i po 25 grama sledećih biljaka: mirođija u prahu, đumbir, cvetovi gospine trave i korena sladića. Svi ovi sastojci se vezuju sa jedim kilogramom domaćeg meda koji nije sklon kristalizaciji. Beli luk ostavite da se pari dok ne postane skroz mekan kako bi se izgnječio u stanje kaše. U ovako izgnječen luk dodajte lešnike, orahe i nakon što to dobro pomešajte, u tu mešavinu dodajte i sve lekovite biljke. Kada novodobijenu smesu dobro promešate, prelijte je sa medom.

Pročitajte još: Udaću se jedino za vojvodu Marka Miljanova: Kako se Stefanija zaljubila u duplo starijeg udovca i zaprosila ga

Ovu lekovitu smesu treba koristiti tri puta dnevno, po 10 grama dva sata nakon obroka. 

Lekovita tinktura

Za pripremu lekovite tinkture potrebno je pripremiti po 5 grama (jednu kafenu kašičicu) sledećih biljaka: gospine trave, gloga, stolisnika, nevena i biljke suručice. Osim lekovitih biljaka, za pripremu tinkture potrebno je i 20 grama belog luka i pola litra medicinskog alkohola. Biljke dobro izmešati i u njih dodati sitno iseckan beli luk i ove sastojke preliti sa pola litra alkohola. Ovu smesu držati u zatvorenoj flaši punih 14 dana uz svakodnevno intezivno mućkanje.

Pročitajte još: Boja kose mnogo govori o TEMPERAMENTU: Šta znači ako imate plavu, crnu ili crvenu kosu, a šta ako često menjate boju?

Ovu lekovitu tinkturu koristiti svakog dana. Po 20 grama napitka rastvoriti u 200 mililitara hladne vode i piti je u jednakim, manjim gutljajima. Paralelno sa tim preporučljivo je piti čašu soka od sveže ceđene šargarepe sa 10 grama biljnog ulja. Posebnu pažnju kod primene ove tinkture moraju povesti osobe sa povišenim krvnim pritiskom, trudnice i žene u procesu dojenja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.