Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНТИВА

Љути савезник: За 30 динара направите сируп за КАШАЉ и чеп за КИЈАВИЦУ

Љут или сладак, беличаст или црвен, има бројна лековита својства која оправдавају његово старословенско име "лек од седам болести".

1608798906_Depositphotos_13254404_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Црни лук садржи чак 91% воде, богат је калијумом, сумпором и витаминима Б1, Б2, Ц, Е, К, П и каротином.  Лук је најкориснији ако се узима сиров, мада кувањем губи само етерично уље и витамин Ц.

Причу о црном луку наставићемо романтичном легендом с почетка XX века. Наиме, у време Великог грипа од кога је 1919. године у свету страдало 40 милиона људи, један лекар је пронашао лек у забаченом селу. Био је више него изненађен када је становнике имања затекао живе и потпуно здраве!

Прочитајте још: Мука, невоља и несрећа: Следе три тешке године, али само за неке хороскопске знакове

Тајна се налазила у црном луку који су они неољуштен држали на тањиру у свакој соби. Микроскопском анализом, лекар је утврдио да је црни лук апсорбовао вирусе грипа!

Чај за кашаљ

Црни лук разлаже секрет и помаже његово избацивање. Упоран кашаљ после прехлада и грипа лечи управо чај од црног лука. Једну главицу заједно са љуском добро оперите и исеците на четири дела, ставите у пола литра воде и кувајте све док вода не постане тамно црвене боје. Засладите медом и пијте више пута у току дана.

Лековит, користан, укусан... Фото: Пиксабеј

Црни лук доказано јача срце, а због садржаја глукокинина регулише шећер у крви. Делује као диуретик и помаже код анемија. Као превентива атеросклерозе користи се свежи сок црног лука помешан с медом у односу 1:1, а узима се по једна кашика 3-4 пута дневно.

Прочитајте још: Имају више ГВОЖЂА од меса, а јефтинији су!

Црни лук делује и као лаксатив, а сигуран је лек и против цревних паразита. Има дезинфекционо, антибактеријско и фунгицидно дејство па помаже стабилисање цревне флоре.

Тампони за кијавицу
Када је нос потпуно запушен, а дисање веома тешко, треба направити тампоне од црног лука. Ситно исечен лук се завије у чисту газу и стави у ноздрве неколико пута у току дана и држи неколико минута. Пре стављања, ноздрве изнутра намажите вазелином да се не би оштетила слузокожа.

Сок за косу и кожу

Сок црног лука се користи за премазе или облоге против  чирева, бубуљица, посекотина и огреботина, упала заноктица, лишајева, брадавица, гљивичних инфекција коже, код убода или уједа инсеката.

Добар је за бубуљице и испуцале пете.

Добар је и за лечење испуцале коже пета, а режњеви запечени на рингли шпорета добри су као хладна облога за лечење модрица.

Прочитајте још: Пробајте ЧАРОБНИ ПРАХ који је десет пута бољи од зеленог чаја

Штити од деменције

Јапански научници су открили да је сумпор из црног лука заслужан за добар рад мозга. Он поспешује његове функције и одлаже његово старење, а нарочито побољшава памћење. Зато се препоручује као превентива против деменције. Осим тога, установљено је да главице црног лука штите организам од штетног утицаја токсина из никотинског дима и атмосферског загађења..

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas