Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Укусно и здраво

Паста од сусама -ТАХИНИ, моћан лек за организам, али и укусан додатак за многе посластице и хумус

Моћан природан ЛЕК, помаже код хипертензије, снижава ниво холестерола, помаже у мршављењу!

1667292990_tetiana-bykovets-Ht7ZhGt2UXg-unsplash.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Сусамова паста или Тахини, тек однедавно је постала позната на нашем поднебљу. Потиче из арапских земаља, одакле се проширио на Индију, Кореју и Јапан.

 Прочитајте јос:   Добро јутро! Ево чиме можете баш данас ЗАМЕНИТИ КОФЕИН

Осим што има богат, путераст укус и текстуру, њена примена у кулинарству је широка као и бенефити за здравље.
Може се користити за многе посластице, колаче и торте, као и у припреми хумуса, а здравији је од кикирики путера јер готово да није уопште сладак.

Фото: Пеxелс

Обзиром да обилује витаминима, минералима и аминокиселинама, има вишеструку предност за организам уколико га уврстите у своју исхрану:

Нормализује крвни притисак
У саставу пасте налазе се бројни антиоксиданти, калијум и биљни лигнани, који добриносе снижавању крвног притиска.

Смањује ниво лошег холестерола
Уз помоћ фитостерола (бета-ситостерола) у пасти, холестерол се држи под контрлом.

Помаже у мршављењу
Садржи искључиво здраве масти, и због велике количине протеина дуго ћете бити сити, па је ова паста одличан савезник у скидању килограма.

Његови остали бенефити су: Стимулише рад можданих ћелија, побољшава памћење и концентрацију, због присуства мангана, калијума и омега-3 масних киселина. Побољшава стање коже, и уклања акне уз пмоћ велике количине цинка. 
Побољшава потенцију, и овог пута цинк игра кључну улогу, приликом чега се повећава либидо и стимулише се природна производња тестостерона.
Препоручује се женама у менопаузи, јер се природним фитоестрогенима у пасти регулише рад хормона, и смањује ризик од настанка рака дојке и јајника. 
Јача нервни систем, коме су потребни витамини групе Б да би нормално функционисао, а којих је пуно у сусамовој пасти.

Прочитајте још: Воће које ће вам помоћи да ОЈАЧАТЕ имунитет: Сачувајте ЗДРАВЉЕ током сезоне прехлада и вируса

Постоји много рецепата, ово је један од трационалних:

Потребно је само 2 састојка
-семенке сусама
-маслиново уље
-1 до 2 кашичице лимуновог сока
-морска со
Припрема: 
-200г сусама пржите на сувом тигању пар минута, док не добије златкасту боју, стално мешајући.
Затим га самељите у блендеру са 2-3 кашичице маслиновог уља. По жељи, пасти можете додати и 1-2кашичице лимуновог сока и морску со, а такође и какао, мед, ванилу или чоколаду. 

Употреба:

Најбоље је узимати 3 кашике дневно, по могућству у првој половини дана, када се метаболички процеси у организму убрзавају, а храна се лакше апсорбује.
Пасту чувајте у фрижидеру у затвореној посуди, а пре употребе промешајте.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas