Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУПЕРХРАНА

Пет разлога због којих ћете почети да једете КОКОС: Невероватно здраво воће!

Све благодати кокоса на једном месту.

1626165203_food-3062139_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Није тајна да је кокос у последњих неколико година невероватно популаран и то са добрим разлогом. Овај свестрани састојак има бескрајну функционалност - кокосово уље можете користити за све, од кувања и чишћења до кроћења коврџа, скидања шминке и смањења хроничних упала.

Кокосова вода је препуна здравствених благодати захваљујући електролитима, антиоксидантима и витамину Ц. Али плод кокоса је нешто посебно посебно: служи као кремаста веганска замена за биљне десерте и млечне производе попут сладоледа и јогурта.

Прочитајте још: Број витамина упоређен са ценом дао је победника: КРОМПИР прешишао све остале здраве намирнице!

Ево пет најбољих здравих разлога због којих бисте од данас требали да почнете да једете кокос.

1. Кокосов орах: Борац против упала

Као део здраве исхране, кокос показује антиоксидативну активност због садржаја полифенола. Девичанско кокосово уље богат је извор фенолних једињења, као што су кофеинска киселина, ферулинска киселина и још много тога. Будући да ови полифеноли имају антиоксидативна својства, они могу помоћи у надокнађивању оксидативних слободних радикала који могу довести до упале.

Препоручујемо да потражите свеж, непрерађен, сиров кокос и / или кокосово уље како бисте добили највише антиоксидативних, антиинфламаторних благодати.

Фото: Пиксабеј

2. Одличан је за здравље црева

Једење кокоса је одлично за здравље црева, јер садржи значајну количину влакана, која помажу вашем микробиому да напредује пружајући храну за ваше добре цревне бактерије. Кокосов орах такође има релативно пуно масти, што помаже вашем телу да апсорбује витамине Д, Е, А и К растворљиве у масти. Ово је важно јер витамини Д и К могу бити повезани са разноврснијим, а самим тим и отпорнијим микробиомом у цревима. Јачи микробиом црева значи бољу пробаву, имунитет и целокупно здравље.

Покушајте ујутру да додате неколико кашика исецканог кокоса у вашу овсену кашу или јогурт да бисте искористили ове благодати.

3. Кокос је суперхрана за сјајну кожу

Кокосов орах може бити веома користан за кожу, посебно у облику кокосовог уља. Девичанско кокосово уље помаже да се смири упала и црвенило на кожи, надокнади ниво влаге, па чак помаже и код бржег зарастање рана.

Обратите пажњу
Имајте на уму да је кокосово уље комедогено, што значи да може зачепити поре, па би требало да избегавате употребу на местима која су склона акнама.

С обзиром на то да кокосово уље има значајну количину масти, оно ће такође помоћи вашем телу да апсорбује витамине Е и А, који су истовремено антиоксиданти који штите и обнављају кожу.

4. Може побољшати когнитивне функције

Једна од примарних карактеристика Алцхаимерове болести је смањена способност мозга да користи глукозу као гориво, што може почети око 10-15 година пре дијагнозе. Када мозак не може да користи глукозу (примарни извор горива), може да користи кетонска тела као алтернативни извор горива.

Кокосово уље богато је прекурсорима за кетонска тела. Стога се сматра да кокосово уље као део свеукупне здраве исхране користи когнитивном здрављу пружајући алтернативни извор енергије мозгу. 

Фото: Пиксабеј

5. Кокос је повољнији извор масти у исхрани у поређењу са маслацем и свињском масти

Важно је напоменути да кокосов орах садржи засићене масти, али недавна истраживања су показала да кокосов орах садржи првенствено масне киселине средњег ланца. Оне другачије апсорбују и имају омиљенији липидни профил у поређењу са масним киселинама са дужим ланцима, попут оних које се налазе у животињским мастима. Уља садрже више од масних киселина које их чине, укључујући и друге хранљиве састојке и витамине, који такође могу имати утицај на кардиоваскуларни ризик.

Прочитајте још: Три УКУСНА и ЗДРАВА зачина која увек треба да имате при руци! (ФОТО)

Поред тога, дијететске масти дају енергију, кључне су за апсорпцију витамина растворљивих у масти, пружају структуру ћелијама, основа су многих хормона, служе као носачи у целом телу, пружају„ облоге “и заштиту органа, и још много тога. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas