· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Број витамина упоређен са ценом дао је победника: КРОМПИР прешишао све остале здраве намирнице!

Кромпир је ипак краљ витамина?

1625816486_potatoes-3665728_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Постоји разлог зашто сви одмах помислимо на витамин Ц када размишљамо о начинима за јачање имунолошког здравља.

Прочитајте још: Три УКУСНА и ЗДРАВА зачина која увек треба да имате при руци! (ФОТО)

Витамин Ц

„Витамин Ц је витамин растворљив у води који делује као антиоксиданс који стабилизује слободне радикале, помажући тако у спречавању ћелијских оштећења“, објашњава нутрициониста Кара Харбстрит. 

Кромпир је најбољи извор витамина, уколико упоредите број хранљивих састојака и витамина које садржи са ценом и приступачношћу током целе године.

"Показало се да витамин Ц помаже у подршци и јачању имунолошког система тела. Такође појачава способност вашег тела да производи колаген, који је главна компонента мишићног ткива. Колаген подржава апсорпцију гвожђа, истовремено помажући у зацељивању рана и одржавању здравља десни “.

Кад смо били деца, наши родитељи су обично посезали за цитрусним воћем или соком када су разматрали храну богату витамином Ц и били су у праву (поморанџе су, на пример, одличан извор витамина Ц).

Кромпир као извор витамина

У последњих неколико година, знање о храни и витамину Ц се повећало и на листи намирница богатих витамином Ц се тако нашла и једна неочекивана намирница - кромпир.

Кромпир, осим витамина Ц, пружа многе друге хранљиве састојке и благодати када га једемо. 

„Истраживања сугеришу да је кромпир једно од поврћа које нуди највише хранљивих састојака уколико се упореди са ценом (заједно са шаргарепом), укључујући калијум, влакна, протеине, витамине Ц и Е, калцијум, гвожђе и магнезијум“, каже Харбстрит.

Кромпир је храна са једним од највиших нивоа калијума, пружајући 15 процената дневне вредности по порцији. Поред тога, имају 7 процената дневне вредности дијететских влакана по порцији.

„Ако желите да појачате садржај влакана у својој свакодневној исхрани, кромпир је један од најбољих извора влакана“, додаје она.

Фото: Пиксабеј

Кромпир средње величине садржи 30 процената препоручене дневне вредности витамина Ц, што је 27 милиграма витамина Ц. То је више од садржаја витамина Ц у једном средњем парадајзу (27 процената препоручене дневне вредности).

„Склони смо да их сматрамо угљеним хидратима или скробом и због тога их ограничено користимо у исхрани, али кромпири су невероватно хранљиви.“

Подједнако битно, можете током целе године пронаћи свеж кромпир по повољној цени или уживати у његовим прехрамбеним предностима у смрзнутим или дехидрираним облицима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.