· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

Сезона је КРВОПИЈА! Природни препарати за третман коже након УБОДА КОМАРАЦА

Уместо да чешете место убода, препоручујемо домаће препарате за негу коже.

1623933147_Depositphotos_98130218_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос

Сезона комараца увелико је почела, посебно услед променљивих временских прилика када се увече можемо суочити са ројевима комараца. Иако је препорука да користимо средства за превенцију убода, када дође до убода посебно је непријатно. 

Доносимо вам природне методе за лечење убода комараца.

Средства за ублажавање свраба

Паста за зубе делује умирујуће на коже. Научници у потврдили да одређена киселина, која је чест састојак пасти за зубе, има антибактеријска и антизапаљенска својства, па ће ублажити реакцију на ујед комарца. Нанесите малу количину на место уједа и убрзо ће вам бити лакше. Такође, паста за зубе делује и као репелент, па кад је већ нанесете на ујед, држаће неко време комарце далеко од ваше коже.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Борна киселина, тропроцентна (3%) посебно је погодна код мале деце која имају бурну реакцију на убод комарца. Обично се користи као облога током 20 минута. Смањује црвенило и оток, има антисептично дејство. Код алергија на убод увек се комбинује са кортикостероидним кремом.

Коцкица леда
Коцкица леда ће смањити оток и запаљење настало након уједа било ког инсекта, посебно зато што лед блокира дубљи продор хистамина у кожу. Узмите коцкицу леда, замотајте у убрус или неку крпу, па држите на месту уједа око 20 минута или док се лед не отопи. Важно је да лед не стављате директно на кожу јер могу да се јаве опекотине. 

Унутрашња страна коре банане решиће упорни свраб и допринети бржем повлачењу пликова након убода комараца. Узмите кору од тек отворене банане па је добро утрљајте на место свраба и убода. Кора од банане смањиће иритације већ за 10 минута од утрљавања. 

Прочитајте још: 12 рецепата за чистија плућа: Липа и овас учиниће чудо

Чај од камилице

Чај од камилице када се нанесе на кожу, може да умањи запаљење, иритацију и да убрза зацељење коже. Потопите врећицу чаја од камилице у воду, затим шољу ставите у фрижидер на 30 минута. Након тога исцедите вишак течности из кесице и држите је на месту уједа десетак минута. Након тога поново кесицу умочите у хладан чај, исцедите и држите на месту уједа колико год вам прија.

Црни лук производи доста сокова који смањују иритацију након уједа. Црни лук има природна антигљивична дејства, што ће помоћи да се било каква оштећена кожа не инфицира вирусима које нам комарци могу донети. Пресеците лук на половине и држите неколико минута на месту уједа. Добро исперите након тога како се кожа не би иритирала.

Природни мед
Мед се одавно користи за третирање мањих тегоба, а све због антибактеријских и антизапаљенских дејстава. Како делује као природни антибиотик, код убода комараца се препоручује да се мало меда утрља на критично место. оток би требао врло брзо да се повуче, а мед ће уједно умирити и свраб.Тапкање соде на место убода смањује упалу и свраб, само пазите да кожа не буде превише иритирана од чешања.Направите густу пасту тако што ћете помешати кашичицу соде бикарбоне са мало воде, а затим нанети на место уједа. Када се осуши, уклоните остатке убрусом, то би требало да умирити пецкање и свраб.

Чисто јабуково сирће има антизапаљенска и антибактеријска својства, па тако помаже код уједа комараца и иритација на кожи након свраба. Направите млаку, не превише топлу купку и додајте мало јабуковог сирћета у воду. Проведите у води најмање 10 минута како би свраб и иритација од убода прошла.

Прочитајте још: Фамозна црвена хаљина Кејт Мидлтон планула, а тај модел стоји свим женама! (ФОТО)

Лимун против свраба

Лимун има јако антибактеријско дејство па је зато делотворно у случају свраба. Било да одлучите да протрљате кору лимуна или капнете коју кап лимуновог сока на болно место важно је да знате да ову методу можете користити на местима која нису и неће бити изложена сунцу.
Млеко и вода имају антиупално дејство и извлаче запаљење из коже. Помешајте једнаке количине обраног млека и воде те у мешавину умочите марамицу или чисту памучну тканину те њиме лагано додирујте место убода. Ефекат ће бити готово тренутан.

Прочитајте још: Роберт де Ниро о промашајима у каријери: Преварили су ме у филму КУМ!

Етерично уље чајевца, лаванде и кокосово уље умањују свраб, бол и отицање након убода комарца, а уље чајевца делује и антибактеријски због чега помаже у превенцији инфекције која може настати ако се стално чешемо. Пре него што нанесете етерично уље на кожу обавезно се посаветујте с продавачем или дерматологом јер су нека уља прејака па их пре наношења треба разредити с водом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.