Oglas
· · Komentari: 0
LEK IZ PRIRODE

Sezona je KRVOPIJA! Prirodni preparati za tretman kože nakon UBODA KOMARACA

Umesto da češete mesto uboda, preporučujemo domaće preparate za negu kože.

1623933147_Depositphotos_98130218_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Sezona komaraca uveliko je počela, posebno usled promenljivih vremenskih prilika kada se uveče možemo suočiti sa rojevima komaraca. Iako je preporuka da koristimo sredstva za prevenciju uboda, kada dođe do uboda posebno je neprijatno. 

Donosimo vam prirodne metode za lečenje uboda komaraca.

Sredstva za ublažavanje svraba

Pasta za zube deluje umirujuće na kože. Naučnici u potvrdili da određena kiselina, koja je čest sastojak pasti za zube, ima antibakterijska i antizapaljenska svojstva, pa će ublažiti reakciju na ujed komarca. Nanesite malu količinu na mesto ujeda i ubrzo će vam biti lakše. Takođe, pasta za zube deluje i kao repelent, pa kad je već nanesete na ujed, držaće neko vreme komarce daleko od vaše kože.

Pročitajte još: Staljinova omiljena poslastica: ČOKOLADICA koja se pravi od kravlje krvi, a deca je obožavaju

Borna kiselina, troprocentna (3%) posebno je pogodna kod male dece koja imaju burnu reakciju na ubod komarca. Obično se koristi kao obloga tokom 20 minuta. Smanjuje crvenilo i otok, ima antiseptično dejstvo. Kod alergija na ubod uvek se kombinuje sa kortikosteroidnim kremom.

Kockica leda
Kockica leda će smanjiti otok i zapaljenje nastalo nakon ujeda bilo kog insekta, posebno zato što led blokira dublji prodor histamina u kožu. Uzmite kockicu leda, zamotajte u ubrus ili neku krpu, pa držite na mestu ujeda oko 20 minuta ili dok se led ne otopi. Važno je da led ne stavljate direktno na kožu jer mogu da se jave opekotine. 

Unutrašnja strana kore banane rešiće uporni svrab i doprineti bržem povlačenju plikova nakon uboda komaraca. Uzmite koru od tek otvorene banane pa je dobro utrljajte na mesto svraba i uboda. Kora od banane smanjiće iritacije već za 10 minuta od utrljavanja. 

Pročitajte još: 12 recepata za čistija pluća: Lipa i ovas učiniće čudo

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice kada se nanese na kožu, može da umanji zapaljenje, iritaciju i da ubrza zaceljenje kože. Potopite vrećicu čaja od kamilice u vodu, zatim šolju stavite u frižider na 30 minuta. Nakon toga iscedite višak tečnosti iz kesice i držite je na mestu ujeda desetak minuta. Nakon toga ponovo kesicu umočite u hladan čaj, iscedite i držite na mestu ujeda koliko god vam prija.

Crni luk proizvodi dosta sokova koji smanjuju iritaciju nakon ujeda. Crni luk ima prirodna antigljivična dejstva, što će pomoći da se bilo kakva oštećena koža ne inficira virusima koje nam komarci mogu doneti. Presecite luk na polovine i držite nekoliko minuta na mestu ujeda. Dobro isperite nakon toga kako se koža ne bi iritirala.

Prirodni med
Med se odavno koristi za tretiranje manjih tegoba, a sve zbog antibakterijskih i antizapaljenskih dejstava. Kako deluje kao prirodni antibiotik, kod uboda komaraca se preporučuje da se malo meda utrlja na kritično mesto. otok bi trebao vrlo brzo da se povuče, a med će ujedno umiriti i svrab.Tapkanje sode na mesto uboda smanjuje upalu i svrab, samo pazite da koža ne bude previše iritirana od češanja.Napravite gustu pastu tako što ćete pomešati kašičicu sode bikarbone sa malo vode, a zatim naneti na mesto ujeda. Kada se osuši, uklonite ostatke ubrusom, to bi trebalo da umiriti peckanje i svrab.

Čisto jabukovo sirće ima antizapaljenska i antibakterijska svojstva, pa tako pomaže kod ujeda komaraca i iritacija na koži nakon svraba. Napravite mlaku, ne previše toplu kupku i dodajte malo jabukovog sirćeta u vodu. Provedite u vodi najmanje 10 minuta kako bi svrab i iritacija od uboda prošla.

Pročitajte još: Famozna crvena haljina Kejt Midlton planula, a taj model stoji svim ženama! (FOTO)

Limun protiv svraba

Limun ima jako antibakterijsko dejstvo pa je zato delotvorno u slučaju svraba. Bilo da odlučite da protrljate koru limuna ili kapnete koju kap limunovog soka na bolno mesto važno je da znate da ovu metodu možete koristiti na mestima koja nisu i neće biti izložena suncu.
Mleko i voda imaju antiupalno dejstvo i izvlače zapaljenje iz kože. Pomešajte jednake količine obranog mleka i vode te u mešavinu umočite maramicu ili čistu pamučnu tkaninu te njime lagano dodirujte mesto uboda. Efekat će biti gotovo trenutan.

Pročitajte još: Robert de Niro o promašajima u karijeri: Prevarili su me u filmu KUM!

Eterično ulje čajevca, lavande i kokosovo ulje umanjuju svrab, bol i oticanje nakon uboda komarca, a ulje čajevca deluje i antibakterijski zbog čega pomaže u prevenciji infekcije koja može nastati ako se stalno češemo. Pre nego što nanesete eterično ulje na kožu obavezno se posavetujte s prodavačem ili dermatologom jer su neka ulja prejaka pa ih pre nanošenja treba razrediti s vodom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas