Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је АМАРАНТ? Некада главна храна Астека, а данас све популарнија житарица

Амарант је биљка која потиче из Централне Америке, а његова култивација датира из цивилизација Инка, Маја и Астека

1648832511_profimedia-0145496560.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Семе се сматра делом породице житарица и једно је од шест псеудожитара. Псеудожитарице су биљке која производе семе или воће које се конзумира као зрно - друге укључују киноју, хељду и чиа семе. Дакле, иако је означено као зрно, амарант је семе.

Астеци су користили амарант не само као главну храну већ и као део својих културних и религиозних ритуала. Данас се амарант углавном производи у Кини, али се такође узгаја у Мексику, Централној Америци и подручјима у Сједињеним Државама. Амарант се користи и у слатким и сланим рецептима и има снажан укус.

Прочитајте још: Зашто је добро БАДЕМОВО МЛЕКО? Све предности овог укусног напитка

Зашто је добар амарант?

Манган

Само 1 шоља куваног амаранта садржи преко 105% препорученог дневног уноса мангана. Манган је важна компонента антиоксидативног ензима супероксид дисмутазе, што је научни термин за систем који се бори против слободних радикала у телу.

Протеин биљног порекла

За разлику од многих житарица, амарант је комплетан протеин, што значи да садржи свих девет есенцијалних амино киселина, укључујући лизин, који обично недостаје већини житарица.

Прочитајте још: СРЕМУШ ЧИСТИ КРВ, СНИЖАВА ХОЛЕСТЕРОЛ: Испробајте ДВА најефикаснија РЕЦЕПТА травара Момчила

Амарант садржи влакна

Амарант је добар извор дијететских влакана, која су неопходна за здраво варење, а која нам помажу да имамо енергије и будемо сити.

Подржава здраве кости

Једна шоља куваног амаранта има 116 милиграма калцијума. Калцијум игра виталну улогу у здрављу костију и зуба и флексибилности мишића.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas