· · Коментари: 0

11 намирница богатих ЦИНКОМ: Минерал важан за оптимално функционисање организма

Обезбедите свом телу потребну колиину цинка на природан начин

1684918408_shutterstock_1831204339.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Цинк је изузетно важан минерал, због својих антиоксидативних својстава која ће помоћи да се имунитет ојача. Присутан је у баш свим органима, а највише га има у еритроцитима (црвеним крвним зрнцима), костима, мишићима, јетри и простати код мушкараца. Цинк је након гвожђа други елемент у траговима у људском телу, пише Нет.хр

За разлику од неких материја, тело не може да складишти цинк, што значи да је потребно свакодневно узимање цинка кроз храну. Људски организам садржи око 2-3 грама цинка. Препоручена дневна доза за жене је 8 мг дневно. Код трудница се тај број повећава на 11 мг, а код дојиља на 12 мг. Унос цинка у трудноћи ће позитивно утицати на здравље бебиног мозга.

Посебно пажљиви морају да буду вегетаријанци и особе које не једу месо - они треба да узимају чак више од 50% препорученог дневног уноса цинка из хране. Група људи која има већи ризик од недостатка цинка су спортисти, алкохоличари, особе с гастроинтестиналним болестима и они који дуготрајно узимају неке лекове.

Цинк у храни помаже јачању имунитета

Пад имунитета је веома честа појава код људи, а може да се догоди из многих разлога. У том случају могу да се јаве честе упале и инфекције које се понављају, хроничне инфекције, а опоравак од болести је дужи и отежан ако је имунитет слаб.

На пад имунитета може да утиче пушење, хроничне болести, исцрпљеност и недовољно сна, физички и психички стрес, неправилна исхрана, недовољно кретања... Како бисте ојачали имунитет, можете да почнете да конзумирате веће количине цинка кроз храну.

Цинк у храни налази се у овим намирницама:

Производи од меса - телећа јетра, јагњетина, говедина, пилетина и ћуретина, свињетинаРибе - каменице, остриге, ракови, туњевина, шкољке
Интегралне житарице и пшеничне клице
Јаја
Соја
Пивски квасац
Млечни производи - сир, млеко и јогурт
Семенке - сушене семенке лубенице, семенке бундеве, сунцокрета, чиа семенке
Орашасти плодови - кикирики, бадеми, ораси
Поврће - краставци, зелена салата, маслине, лук, грашак, спанаћ, батат, парадајз
Воће - авокадо, банане, киви, јагоде, брескве
Какао

Ово су намирнице које можете без проблема да уврстите у свакодневни јеловник и комбинујете их у разним јелима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ