Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Фантастична житарица која може помоћи при МРШАВЉЕЊУ: Богата је витаминима, антиоксидансима и влакнима

Требало би чешће да се нађе на вашем јеловнику

1686743330_shutterstock_1893142510.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Просо је древна житарица која највећу примену има на подручју у Азије, Јужне Америцке и неким деловима Европе. Ова целовита житарица без глутена, такође постаје све популарнија као алтернатива пиринчу или кинои.

Постоји много различитих врста проса и сви они припадају породици трава. Представља отпорну културу и узгаја се за сточну храну и птичје семе, али је и популарна храна за људе у многим деловима света због своје високе нутритивне вредности.

Утиче на мршављење

Редовна конзумација проса подстиче мршављење и одржавање жељене телесне тежине.

Просо помаже при мршављењу првенствено зато што је нискокалоричан и не садржи глутен. Дијететичари истичу како ова намирница захваљујући високом уделу сложених угљених хидрата може да помогне људима који брину о свом здрављу јер подстиче мршављење, односно убрзава метаболизам. Исто тако, просо снижава ниво холестерола и одржава телесну тежину под контролом.

Има и висок садржај влакана што помаже очувању здравља пробаве и спречава проблеме са затвором, проливом или надутости, а доказано смањује ризик од болести срца.

Употреба проса

Просо може да се самеље у брашно и да се користи за прављење хлеба без глутена и других производа. Ољуштени бисерни просо је врста коју ћете највероватније да пронађете у продавницама. Он је орашастог, благог укуса што га чини одличним додатком салатама, супама и другим сланим јелима.

За кување ољуштеног проса закувајте две шоље воде у малом лонцу на јакој ватри. Додајте мало соли и једну шољу проса. Након што вода поновно проври, смањите ватру и кувајте око 20 минута док не омекша.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas