· · Коментари: 0
РАЗБИЈАЊЕ МИТОВА

Све што нисте знали о КОКОСОВОМ УЉУ: Ово су добробити, а ово потенцијални ШТЕТНИ ЕФЕКТИ по организам

Неки стручњаци буквално обожавају кокосово уље због предности које доноси телу када се користи као храна или нанесе на кожу. Други га виде као "опасан отров" који повећава ризик од развоја кардиоваскуларних болести, изазива стварање "лошег холестерола" и алергијске реакције.

1679850305_1638379581_shutterstock_1437816023.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Висококвалитетно уље се може препознати по боји: требало би да буде бело, без жутости. Такође знак квалитета је и реакција на топлоту – квалитетан производ се брзо стврдне чак и на собној температури, јер је богат засићеним мастима.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Опште је прихваћено да се најбоље и најздравије кокосово уље производи у својој домовини: у Шри Ланки, Индији, Тајланду и Индонезији. Традиционално, фармери су правили уље сушењем белих кокосових пахуљица како би се ослободили вишка влаге. Након тога, природне сировине су загрејане на плочи за печење и пребачене у специјалну пресу, која је истиснула капљице биљне масти.

Предности кокосовог уља

Због богатства корисних супстанци, кокосово уље се препоручује за лечење испуцалих врхова и ломљивих локна, суве или упаљене коже, посебно за лице и врат. Такође помаже у борби против бора на кожи лица и има антибактеријски ефекат.

Користи се за побољшање варења и функције мозга. Такође је неопходан у борби против каријеса и плака, а такође помаже у суочавању са вишком килограма, позитивно утиче на метаболизам.

За косу

Кокосово уље је добар лек за испуцале врхове и ломљиву косу, али је најбоље да га не наносите на локне оштећене фарбањем или трајним фарбањем. У овом случају, хемијски осушена коса је обавијена уљним филмом, који омета влагу. Оставља се на коси пар сати или чак целу ноћ. Маска се такође утрља у кожу главе, али се то препоручује не више од четири пута месечно.

Да бисте смањили губитак косе, направите пилинг од уља и соли, који се мора утрљати у кожу главе 2-5 минута пре прања. Ово треба да се ради не више од два пута недељно и не дуже од месец дана. Међутим, овај метод није погодан за све. Кокосово уље се може нанети на косу након прања шампоном да би нахранио коврче и дао им сјај. Боље је избегавати корење како коса не би изгледала масно.

За кожу

Кокосово уље тонира и омекшава кожу. Филм који се формира на кожи штити од негативних утицаја сунца, па се уље може користити као крема за сунчање – помаже да се добије уједначен и леп тен. Такође се користи за негу упаљене коже, укључујући и након епилације, јер има антимикробна и умирујућа својства. За хидратацију суве коже најбоље је наносити након купања или туширања. Нанесите кашику на влажну кожу масирајућим покретима, а затим је обришите пешкиром. Такође можете додати уље директно у воду док се купате.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Кокосово уље се такође може користити као пилинг за тело додавањем соли или смеђег шећера. Наноси се како на целу кожу, тако и на посебно отврднута подручја, на пример, на лактовима или табанима.

За лице

Хладно цеђено уље помаже у борби против бора, даје еластичност кожи лица. Исушује, али не дехидрира, регулише рад лојних жлезда и помаже у нези масне коже лица и главе. Кап уља може се утрљати рукама и, без трљања, нанети на лице. После неколико минута, вреди навлажити лице, уклонити преостало уље салветом или топлим, влажним пешкиром. Од уља се праве и маске које се наносе на чисту кожу лица 10-15 минута, а затим исперу мицеларним гелом. Али то радите не више од 2-3 пута недељно. Такође, густа уља се препоручују за скидање шминке и уместо креме за бријање, што је посебно погодно за осетљиву кожу.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

За губитак тежине

Нерафинисано кокосово уље је ефикасна помоћ при мршављењу. Ако количина калорија која улази у тело не прелази дневну потребу, онда то доприноси интензивном губитку тежине. Садржи супстанце које убрзавају метаболизам. Дакле, садржи пуно масти које побољшавају функционисање штитне жлезде и ендокриног система, од којих зависи метаболизам и витка фигура. Такође смањује стрес на панкреасу. За негу фигуре препоручује се употреба једне кашичице кокосовог уља на празан стомак.

Штета кокосовог уља

Упркос свим овим позитивним аспектима кокосовог уља, бројни истраживачи имају супротну тачку гледишта, сматрајући производ штетним. Неки чак повлаче аналогије са опасним "отровом" који може изазвати озбиљне болести или погоршати ток постојећих тегоба.

Научници тврде да више од 80% састава кокосовог уља чине засићене масти, што је двоструко више него у масти. Засићене масне киселине су важне за функционисање организма, али њихов вишак доводи до раста штетних липопротеина мале густине у крви.

Познати су као "лош холестерол", који се таложи у телу на зидовима крвних судова, повећавајући ризик од атеросклерозе, инфаркта миокарда, можданог удара и зачепљења периферних артерија.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Због високог садржаја липопротеина мале густине, кокосово уље може бити штетно за срце. Научници су спровели студију о утицају производа на липиде у крви и факторе ризика за кардиоваскуларне болести, у којој су упоредили кокосово уље са другим врстама уља.

Истраживачи су открили да употреба таквог уља у храни доводи до повећања нивоа "лошег" и укупног холестерола у крви. Оба индикатора су добро проучени фактори ризика за развој кардиоваскуларних болести. Такве податке је, посебно, потврдило Америчко удружење за срце.

Тачније, кокосово уље повећава ниво лошег холестерола за 10,47 мг/дл. Ово је знатно више од резултата које показују маслиново, сојино и уље уљане репице. Према статистикама, 3-4 кашике кокосовог уља дневно повећавају ниво ЛДЛ у крвном серуму за 9%.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ