Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најбоља уља за кување уколико сте на дијети: Помажу код мршављења

Вероватно сте чули да многи људи кажу да су масти лоше за здравље, а посебно ако сте на дијети

1697367664_shutterstock_1070434448-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вец́ина уља за кување садржи масти које повец́авају телесну тежину зато многи људи избегавају да додају уља у своју исхрану. Међутим, постоје одређене врсте здравих уља за кување, као што је маслиново уље које никада не додаје калорије без обзира колико сте га додали у ваше омиљено јело. Друго најбоље уље за кување је уље репице, које је такође добро решење за губитак тежине и здраво је за срце.

Ова здрава уља за кување која вам помажу код губљења тежине могу да се конзумирају у било ком облику. Ево седам најбољих уља за кување која ће вам помоћи да изгубите килограме, а ваше оброке учинити укуснијим.

Кокосово уље

Кокосово уље помаже да се смањи холестерол, спречава болести, повец́ава енергију и чини вас активним и енергичним. Кокосово уље је одлично за припрему најразличитијих јела јер је издржљиво на високим температурама. Погодно је  за спремање пецива и колача и може послужити као одлична замена за путер. Кокосово уље је богато засићеним мастима и погодно је за динстања, печења и пржења.

Маслиново уље

Одмах након сунцокретовог уља, које најчешће користимо у исхрани, налази се маслиново уље. Маслиново уље најбоље је уље за кување и помаже код губљења килограма. Било девичанско или рафинисано маслиново уље садржи 78 одсто незасиц́ених и 14 одсто засиц́ених масти. Ово уље је такође добро за срце и за дијабетичаре.

Уље уљане репице

Уље уљане репице је добро за мршављење јер има велики извор есенцијалних масних киселина, као што су омега-6 и алфа-линоленске киселине (омега-3). Ове киселине помажу у сагоревању масти. Скоро је без укуса и мириса па је идеално за пржење и кување. Снижава ниво масноћа у организму јер има десет пута виши ниво омега-3 масних киселина од маслиновог уља.

Бадемово уље

Најбоља својства овог уља испољавају се ако се користи као прелив за салате или арома за колаче. Обилује биљним беланчевинама, витаминима А, Е, Б1, Б2 и Б6, али садржи и незасићене масне киселине која су нам неопходне у исхрани. Бадемово уље побољшава варење, отклања надутост стомака, лечи запаљење дебелог црева, а користи се и против запаљења и опекотина коже.

Уље кикирикија

Уље кикирикија се користи за пржење и печење, али и као одличан зачин за салате. Веома је ароматично и обилује фолном киселином, која омогућава бржу регенерацију ћелија, али и линолном киселином, витамином Е и калијумом, који смањују ризик од настанка кардиоваскуларних болести. Богат је извор енергије и тако помаже у брзом мршављењу.

Сунцокретово уље

Сунцокретово уље има добар извор витамина Е и такође садржи незасиц́ене масти. Због његовог благог укуса користи се у већини домаћинства приликом прпреме хране. Богато је незасићеним масним киселинама, као и витамином Ф који позитивно утиче на наше здравље. Међутим, након употребе, сунцокретово уље је пожељно бацити. Уколико се користи више пута, уље сунцокрета постаје веома штетно за организам.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas