Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
живот

Уклоните стрес из живота: Одморни и смирени уз помоћ ОВИХ 7 трикова

Стрес је већ одавно постао опште место и сви смо му, мање или више, подложни, па се често осећамо као да смо пред тачком пуцања

1653291666_stress-2902537_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy
Oglas

Да се то не би заиста и догодило, погледајмо шта можемо да урадимо да бисмо се моментално осетили одморно, смирено и задовољно.

Слушање тужних песама

Пхото:Пиxабаy​

Звучи апсурдно, знамо. Међутим, истраживања показују да слушање тужне музике подстиче маштања, регулацију емоција и емпатију. Код учесника истраживања слушање тужних песама изазвало је носталгију, али и задовољство, уместо негативних емоција, како би се могло очекивати. Изгледа да уобичајена жеља да слушамо тугаљиве песме када смо већ тужни ипак није бесмислена.

Палац спасилац

Пхото:Унспласх​

Веровали или не, један од наших прстију има умирујуће супермоћи, а то је - палац. Лекари поручују да једноставно дување у палац може умирити откуцаје срца и продубити дисање. Такође, куцкање по овом прсту, односно благо притискање корена нокта, помаже у ублажавању анксиозности. Као што видите, увек имамо антистресно решење при руци, буквално.

Прљање земљом

Пхото:Унспласх

Рад у башти и брига о биљкама опуштају. То има везе са сунчевом светлошћу којој смо изложени и чињеницом да се повезујемо са природом и стварамо нешто лепо. Поред ових разлога, недавно спроведена студија открила је још један: постоји врста пријатељских бактерија које живе у земљишту, а терају наш мозак да производи серотонин.

Играње пластелином, глином или слајмом

Пхото:Унспласх​

Мада најчешће сматрамо да су намењени деци, пластелин, глина и слајм савршено одговарају и одраслима. Нико вас не зауставља да се поиграте њима, а већ сам додир са овим материјалима ублажава стрес. Постоји чак и терапија слајмом, која утиче на нервни систем слањем позитивних порука и чини да се осећамо добро.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Усправно стајање

Правилно држање тела важно је у многим здравственим аспектима, укључујући и осећај смирености и опуштености, јер помаже бољој циркулацији крви и нивоу кисеоника. Усправно стајање може да побољша расположење на исти начин на који то чини осмех. Постоји и друга страна тога - тзв. "позирање снаге" или стајање у пози самопоуздања, правих леђа, исправљених рамена и врата, чини да се осећамо сигурније.

Стискање и отпуштање десне шаке

Пхото:Унспласх​

Када смо под стресом активира се десни део мозга, јер је његова функција да контролише емоције. Да бисмо избалансирали све, потребно је да натерамо леву страну мозга да ради (повезана је са вербалним функцијама и логиком). С обзиром на то да је десни део нашег тела више у контакту са левим делом мозга, стискање и отпуштање десне песнице прави је трик за опуштање и баланс.

Лежање на поду и котрљање тениске лоптице

Пхото:Унспласх​

Древна медицина, али и савремена научна истраживања, поручују да тачке притиска на нашим стопалима могу утицати на различите делове тела, а помажу и у ослобађању од анксиозности и стреса. Да бисте их ефикасно масирали, можете користите пенасти ваљак или, ако га немате, тениску лоптицу. Док лежите на поду котрљајте је стопалима.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas