· · Коментари: 0
СУНЧАЊЕ

Заштите кожу фактором без хемикалија - САМИ НАПРАВИТЕ УЉА

Препарати које можете направити их сами, подједнако су учинковити, а највећа предност је одсуство токсичних састојака

iygorenakoza.jpg
Фото: Пиксабеј

Природни препарати које можете потражити у природи и направити их сами, подједнако су учинковити, а највећа предност је одсуство токсичних састојака. Природна средства за заштиту коже посебно се препоручују људима с осетљивом кожом, особама склонима алергијама и деци.

Прочитајте још: Припремите се за сандале! Ова три УЉА најбољи су лек за упорне гљивице на ноктима

Биљна уља најбоље је комбиновати с природним минералима попут цинковог оксида, титанијевог диоксида или екстракта алги. Биљна уља штите од УВБ зрачења, које узрокује опеклине, док минерали филтрирају УВА зрачење, које узрокује старење коже и делује на пигментацију. Ипак, имајте у виду да ови природни препарати не могу да достигну максималан заштитни фактор и да би по најјачем сунцу требало да се склоните у дубоки хлад.

Пчелињи восак је одличан
Уместо креме мажите кожу зеленим чајем.

Зелени чај

Уместо стандардне креме за сунчање можете искористити зелени чај. Скувајте мало јачи чај направљен од две кашичице сувог чаја на 500 милилитара кључале воде, оставите да се охлади и нанесите га на тело уз помоћ куглице вате.

Тражите ова уља:
- уље семенки малине (заштитини фактор је од 28 до 50)- уље лешника- уље шаргарепе (заштитни фактор је од 38 до 40)- уље пшеничних клица- сојино уље- уље пасјег

Крем од пчелињег воска

Припремите пола шољице бадемовог или маслиновог уља, по 50 милилитара кокосовог уља и истопљеног пчелињег воска, по две супене кашике цинковог оксида и маслаца, етерично уље по избору. На лаганој ватри отопите уља, маслац и восак. Скините с ватре и оставите да се мало охлади, па потом у хладну смесу додајте цинков оксид. Приликом коришћења цинковог оксида пазите да га не удишите. Мешајте док не добијете уједначену смесу.

Шаргарепа штити кожу

Прочитајте још: Пшеница спречава РАК и крије тајну ВЕЧНЕ МЛАДОСТИ

Крема са алое вером

Припремите 100 милилитара чистог алое вера гела из апотеке, 20 капи уља од семенки шаргарепе, 5 супених кашика уља пшеничних клица, супену кашику конопљиног уља и 5 капи лаванде. Помешајте све и пре употребе добро промућкајте. Уља и маслац треба да буду нерафинирани.

Шаргарепа

Можете направити здрав помфрит од шаргарепе. Ољуштите шаргарепу и исечете на штапиће од 2,5 центиметра, ставите у обложену тепсију с две кашике маслиновог уља и мало соли. Пеците 30 минута на 400 степени.

Семенке сунцокрета
Витамин Е је јак антиоксиданс који штити кожу од старења и УВ зрачења. Око 30 грама очишћених семенки садржи две трећине препоручене дневне дозе витамина.
Што црвенији парадајз то боље за кожу.

Парадајз

Што је црвенији парадајз садржи више ликопена. Овај драгоцени састојак лакше се апсорбује када је парадајз скуван, па се препоручује конзумирање соса од парадајза, супе и пиреа дан пре одласка на плажу. Такође, парадајз смањује црвенило након сунчања.

Лубеница за црвенило

Поврће тамне боје

Што је боја поврћа тамнија, хранљивије је и садржи више антиоксиданса, који штите од слободних радикала. Током лета једите што више сировог поврћа са додацима - свеже исцеђен сок лимуна или лимете с уљем од семенки грожђа.

Тамно поврће садржи антиоксидансе.

Лубеница

Ако једете црвено воће и поврће, спречићете црвенило. Ликопен, иста добра ствар која се налази у парадајзу, може спречити да поцрвените као рак. Помешајте лубеницу исечену на коцкице, фета сир такоде исечен на коцкице, додајте неколико свежих листића нане и мало екстрадевичанског маслиновог уља.

Куркума штити епидерм

Прочитајте још: Баците козметичке креме, ФЛЕКЕ по лице улањају ових 9 ПРИРОДНИХ препарата

Куркума

Најновије лабораторијске студије показују да куркума помаже у заштити ћелија епидерма од оштећења које узрокују ултраљубичасти Б-зраци. Ова коренаста биљка из фамилије ђумбира кључан је састојак индијског карија, али је њена употреба знатно шира.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.