· · Коментари: 0
КОРИСНО

У Русији сматрају да овај ЧАЈ лечи све, а има га и у СРБИЈИ и мислимо да је КОРОВ

За баћушке то је национални чај и део њихове историје.

depositphotos_204291620-stock-photo-purple-pink-willow-herb-fireweed.jpg
Чај Фото: Депозит фото

Свако у Русији зна невероватну личну историју, или боље рећи, успон и пад иван чаја, око кога се исплела права крими -прича - међународних размера.

У Русији је сматран за панацеу, лек за све, у Србији се користи за простату и уринарне проблеме. Биљка је иста, латински назив је исти , само што га Руси зову иван чај, или копорски (по области где га је највише било) а Срби - врбовица. 

Како се припрема?
Једна кашика иван чаја прелије се са 2дл вруће воде и остави да одстоји десетак минута. Процеди се и пије.

Прочитајте још: Свињска маст лечи гинеколошке проблеме и бронхитис, а ми вам откривамо ТАЈНЕ РЕЦЕПТЕ

Први интернационални чај на свету који је прешао границе и извозио се у иностранство био је управо овај чај. Руси су вековима користили иван траву, ферментисали листове, делимично или потпуно, сушили листиће и добијали руски црни чај. Свака кућа имала је овај чај у кухињи и испијан је за све болести и мимо њих због изузетно пријатног укуса. Био је толико моћан да је у средњовековној Русији служио као средство плаћања.

Иван чај је уместо новца био средство плаћања
Традиционални самовар

Почетком 19. века прешао је границе Русије и почео да стиче изузетну популарност у Уједињеном Краљевству. Британци су постали велики поклоници копорског чаја из Царске Русије који је доспео у сам врх руских извозних производа.

Британци су обожавали копорски чај

- Могуће је да је његова популарност била толико велика и због вере Британаца да баш тај чај може све да излечи - каже Наталија Михајлова, Рускиња која живи у Србији и бере иван чај по обронцима око Петровца на Млави, само под називом врбовица.

Британци, који су већ формирали колоније по свету, почело је да смета то што иван чај више није могао да се увози нормалним каналима већ се из Русије шверцовао. То му је подигло цену. Док би стигао до потрошача био би већ баснословно скуп.

Лековит и ускусан
Руси га зову иван чај, а код нас је - чај од врбовице

Источно-индијаска компанија је пронашла на другом крају света замену за црни руски чај. Била је то камелија синенсис. Осушена личи на руски црни, али има кофеин и потпуно је другачијег састава.

На поседима у Индији, Кини, на Цејлону почеле су да ничу огромне плантаже одакле ће у наредних пола века црни чај преплавити свет и постати незаобилазни ритуал не само британске свакодневице.

После Октобарске револуције чај је у Енглеској заборављен

Већина Британаца није ни приметила да је један чај замењен другим. Октобарска револуција и долазак комунизма у Русију помогао је да се иван чај потисне у заборав, а моћна реклама да се нови чај прихвати као стари.  Руси и данас негодују због ове преваре и често знају да кажу да источни “црни чај извлачи калцијум из костију” и да није здрав.

Може да се пије неограничено дуго - док прија

Врбовица мирисна или мала млечика како се још код нас зове, углавном, расте у Србији на вишим надморским висинама, на ивицама проређиваних шума. Овај чај није код нас популаран као у Русији, напротив, има травара који кажу да су га Срби сматрали за коров.

Прочитајте још: Ова биљка је одлична у превенцији КАНЦЕРА, штити од радијације, али лечи и друге болести

Има предиван љубичасти цвет и препознаћете га одмах: поља врбовице изгледају чаробно. Врбовица, за разлику од већине других чајева, може да се пије неограничено дуго, практично све док вам прија. Има противупално дејство, утиче на појачање либида и смањење умора, да стимулише имунитет и да се бори против Алцхајмерове болести.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.