Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

4 ЗДРАВСТВЕНЕ ПРЕДНОСТИ СПИРУЛИНЕ: Нискокалоричан прах ПУН калцијума, гвожђа и витамина Б

Плаво-зелени прах даје преко потребне нутријенте.

1638881464_shutterstock_1721834281.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Спирулина, плаво-зелена алга коју ћете вероватно наћи у облику праха која је некада била доступна само у продавницама здраве хране, сада се шири у супермаркетима свуда. Иако се стотинама година користио као нутијент у културама широм света, тек сада постаје здравствени производ у државама. 

Предности спирулине у исхрани

Ејми Сатреземис, сертификовани спортски нутрициониста, регистровани дијететичар, верује да спирулина заслужује место у многим дијетама. Како она истиче, природна веганска храна је препуна хранљивих материја.

Прочитајте још: ШИМШИР тера вирусе, грозницу и зацељује ране, али само ако се ПРАВИЛНО припреми (РЕЦЕПТ)

1. Препуна је протеина и витамина

Према Сатреземисовој, спирулина је "прилично пуна протеина и нискокалорична" храна. Плус, "садржи значајне количине калцијума, ниацина, калијума, магнезијума, витамина Б и гвожђа."

Сатраземисова такође напомиње да 1 кашика спирулине садржи само 25 калорија, 0,5 грама масти, 1 грам угљених хидрата и 4 грама протеина.

2. Може смањити ризик од развоја макуларне дегенерације

„Спирулина је такође значајан извор фитонутријената — једињења на биљној бази за која се сматра да пружају заштитне здравствене користи“, наставља Сатраземисова. Тачније, спирулина је богата одређеном групом фитонутријената који се називају каротеноиди.

Према студији Универзитета Харвард, каротеноиди су корисни и за здравље очију и имунитет. Пар најчешћих каротеноида — лутеин и зеаксантин — налазе се у мрежњачи и могу смањити ризик од развоја макуларне дегенерације до 43 процента.

3. Препуна је омега-3 масних киселина здравих за мозак

Џош Шлотман, сертификовани лични тренер и нутрициониста, напомиње да се сматра да је спирулина један од најбољих извора омега-3 масних киселина. У ствари, спирулина се може похвалити и омега-6 и омега-3 масним киселинама у приближном односу 1,5-1,0.

Према бројним студијама, омега-3 масне киселине могу помоћи у борби против депресије и анксиозности, могу да спрече ментално опадање у вези са годинама, Алцхајмером и побољшавају здравље мозга.

Осим што вашем мозгу дају подстицај, омега-3 масне киселине такође могу побољшати факторе ризика за срчана обољења, борити се против упале и побољшати здравље костију и зглобова.

4. Бори се против упала

Постоје и друге хранљиве материје као што су хлорофил и бета-каротен. Постоје многе предности спирулине, укључујући чињеницу да може помоћи у борби против упале, јачању имунолошког система, побољшању здравља црева и регулацији нивоа шећера у крви.

Разлози за избегавање спирулине

Постоје људи који би требало да избегавају спирулину. Према Шлотману, "Они са анемијом или ниским нивоом у крви можда ће желети да се држе даље од њега због високог садржаја гвожђа. Такође може изазвати мучнину код оних који немају здрав стомак. Људи који узимају одређене лекове ће можда морати да избегавају и спирулину, зато обавезно разговарајте са својим лекаром пре него што додате спирулину у своју свакодневну исхрану."

Такође, они са одређеним аутоимуним стањима као што су мултипла склероза, лупус и реуматоидни артритис можда желе да избегну спирулину, јер може да погорша симптоме. Труднице или дојиље такође треба да избегавају спирулину, јер недостају безбедносне информације у вези са узимањем будућих мама и дојиља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas