Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 идеја за здраву ужину испод 100 калорија: Добићете потребну енергију, али не и килограме

Паметно грицкање може бити разлика између лаког губитка тежине и трајно заглављене ваге

1654869906_salad-gad100ae63_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Када дође поподневни пад енергије, може бити примамљиво посегнути за теглом са слаткишима или узети нешто са аутомата. Али док ту навалу шећера у почетку може осећати као задовољство, она брзо нестаје, враћајући вас у стање да желите да узмете још нездравих грицкалица.

Зато, када бирате ужину прилагођену струку, потражите нискокалоричне опције са нутритивним предностима. Чак и ако сте задовољни својом тежином, ограничење калорија може побољшати „лош“ (ЛДЛ) холестерол , крвни притисак и осетљивост на инсулин.

10 здравих грицкалица испод 100 калорија

1. Једна шоља боровница

Истраживања су показала да ови сићушни бисери нуде неке од највиших нивоа антиоксиданата међу уобичајеним воћем као што су банане и јабуке . Једна шоља свежих боровница садржи отприлике 14,6 милиграма (мг) витамина Ц , што је чини добрим извором антиоксиданса. Осим тога, 1 шоља свежих боровница има само око 86 калорија.

Прочитајте још: Предности СОКА ОД ЈАГОДЕ по здравље: 7 НЕВЕРОВАТНИХ користи за ваш организам

2. Једно тврдо кувано јаје

Скувајте серију великих  јаја , ставите их у фрижидер и добићете инстант ужину која садржи 6,3 грама (г) протеина у само 78 калорија. Јаја су ужина са високим садржајем протеина, што ће вас одржати ситим и може помоћи у спречавању каснијег преједања. Јаја су такође један од ретких извора хране који нуде витамин Д , кључни нутријент за кости и опште здравље.

Фото: Пиксабеј

3. Једна поморанџа

Понекад, што је ужина једноставнија, то боље. Наранџе су одлична опција за ужину јер су богате корисним витаминима и  влакнима и садрже само 72 калорије свака. Једна поморанџа обезбеђује скоро 4 г влакана, што је чини добрим извором, као и невероватних 82 мг витамина Ц , одличним извором.

4. Шоља јагода

Порција од 1 шоље нарезаних  јагода је добар извор влакана са око 3 г и одличан је извор витамина Ц са 97,6 мг по шољи. Истовремено, ово црвено воће вам враћа само 53 калорије.

Прочитајте још: Да ли су наше баке биле у праву? Научници открили како ЧАЈ ОД КАМИЛИЦЕ делује на тело

5. Парче моцареле

Одаберите један штапић делимично обраног моцарела сира и унећете 85 калорија и огромних 6,7 г протеина. Осим тога, качкаваљ је добар извор калцијума , кључног минерала за здравље костију.

Фото: Пиксабеј

6. 1/2 шоље овсене каше

Порција од ½ шоље овсене каше  куване у води садржи само 83 калорије. Такође ћете добити 4 г влакана, која ће вам помоћи да останете сити и такође регулишете рад црева. Завршите посипањем цимета како бисте додали укус без повећања нивоа шећера у крви.

7. Шака бадема

Орашасти плодови као што су бадеми су одличан извор биљних протеина (5,8 г по унци) и витамина Е (6,7 мг, што га чини одличним извором) . Протеин ће вам помоћи да останете сити, док витамин Е има важна антиоксидативна својства која ће подржати ваше опште здравље.

8. 1/4 шоље сушених брусница

Сушене бруснице чине укусну посластицу коју је лако јести у покрету. Осим тога, ова ужина је пуна антиоксиданса попут кверцетина, који може помоћи у смањењу штетних оксидативних оштећења у телу. Држите се ¼ шоље сушених брусница са мало или без шећера са доданим влакнима за 100 калорија, и добићете 10 г влакана (одличан извор) за почетак!

Прочитајте још: Опада вам коса? Проверите да ли вам недостају ОВИ ВИТАМИНИ у телу

9. Шаргарепа са умаком

Четири сирових шаргарепа има само 42 калорије и нуди одличан извор бета каротена и лутеина, који су два важна хранљива састојка за здравље очију. Упарите шаргарепу са кашиком (супене кашике) умака попут хумуса (30 калорија), који нуди влакна (1 г), протеине (1,5 г) и дозу здраве масти (1,3 г) и осетићете задовољан до следећег оброка.

10. Једна до две шоље свеже диње

Мешање различитих врста диња даје вашим непцима укуса пуну хранљивих састојака, док ваша ужина постаје садржајнија. Шарено је, а када се сервира хладно, задовољава сваког сладокусца. Диње обично имају између 45 и 60 калорија по шољи, нарезане на коцкице; идите на мешавину  лубенице, диње и медљике и уживајте у 1 до 2 шоље за задовољавајућу ужину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas