Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 ТРИКОВА да овог лета у сваком тренутку будете МАКСИМАЛНО ХИДРИРАНИ: Од суштинског је значаја за све најважније функције нашег тела

Трикови за хидратацију из угла нутрициониста

1688031906_profimedia-0593291930-hidratacija.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Можда вам се чини да вам нису потребни никакви трикови за хидратацију, али се дехидрираност дешава чешће него што мислите, посебно током лета – а неретко то стање занемарујемо. Одржавање хидратације је од суштинског значаја за нашу кожу, варење, равнотежу хормона, квалитет сна, расположење – све најважније функциије нашег тела. Наши основни системи у организму, (на пример, циркулација), ослањају на хидратацију да би добро радили.

Када нисмо хидрирани, можемо имати симптоме као што су лош сан, слаба енергија, магловито размишљање, потешкоц́е са концентрацијом, затвор, главобоље и вртоглавицу. Није ни чудо што тиктокери креирају и деле „рецепте“ за воду са разним укусима, како би учинили да хидратација изгледа кул и тренди. Можда звучи чудно, али такви снимци имају на хиљаде прегледа.

Можда кривите своје ужурбане животе, заборавност или недостатак мотивације, али све то ипак нису разлози да се не хидрирате. Колико воде треба да пијемо и како можемо да будемо сигурни да смо у сваком тренутку правило хидрирани?

На основу нових истраживања, наше потребе за водом су индивидуалне и зависе од фактора као што су старост, пол, тежина, ниво физичке активности и клима у којој живите. Слушајте знаке свог тела да бисте спречили дехидратацију и обратите пажњу на боју урина, која као индикатор хидратације. Бледожути урин генерално указује на одговарајуц́у хидратацију, док тамножути указује на дехидратацију.

Трикови за хидратацију – из угла нутрициониста
Набавите лепу флашицу

Размислите о томе како би ваша савршена боца за воду требало да изгледа и изаберите своју омиљену. Имати воду на располагању у сваком тренутку – било да сте за својим столом или напољу – послужиц́е као суптилни подстрек да је стално пијете.

Планирајте унос воде

Започните јутро чашом воде (да, пре шоље кафе). Ако сте расположени да пробате нешто ново, додајте мало лимуна да убрзате варење. А цитурси су такође добри за блиставу кожу. Једном када свом телу пружите хидратацију ујутру, поставите мале циљеве да пијете дефинисану количину воде и закажите редовне паузе за хидратацију током дана. Користите подсетнике или апликације – овај приступ вам помаже да останете на правом путу и ​​одржавате стабилан унос воде.

Једите намирнице богате водом

Док је Х2О најбољи избор за задовољење ваших дневних потреба за хидратацијом, постоје намирнице са високим садржајем воде које су такође одличне. Ваше тело обично добија око 20 одсто воде која му је потребна из хране коју једете током дана, док преосталих 80 одсто обично долази од пиц́а. Другим речима, не штедите на тих 20 одсто. Намирнице са највец́им садржајем воде су краставци, целер, ротквице, парадајз, тиквице и јагоде. Храна препуна воде не може у потпуности да замени воду за пиц́е, али је сигуран начин да свом телу дате витамине, минерале и влакна.

Пијте воду са електролитима

Вода сама по себи не може довести до оптималне хидратације. Телу су потребни електролити да би апсорбовало воду. Минерали као што су натријум, калијум и магнезијум помажу да се хидратација унесе у ваше ц́елије. Додајте електролите у своју воду да бисте надокнадили есенцијалне минерале изгубљене знојењем и помогли у одржавању одговарајуц́ег нивоа хидратације током физичке активности или вруц́ег времена.

Повежите хидратацију са одређеним задатком

Ако желите да уведете нову навику у своју рутину, повежите је са задатаком који вец́ радите да бисте се сетили да то урадите. На пример, испијте воду уз кафу или у поподневној шетњи. Други начин да навикнете на хидратацију је да упарите чашу воде са својим оброцима. Вода помаже да се успори темпо једења током оброка и помаже у варењу.

Надокнадите за унос кафе или алхокола

Потребе за хидратацијом се могу разликовати из дана у дан, у зависности од тога шта још конзумирате. Одређена храна и пиц́а хидрирају, али друга дехидрирају. И кофеин и алкохол имају диуретичка својства, што може повец́ати производњу урина и допринети губитку течности. Ако конзумирате ове напитке, размислите о компензацији повец́ањем уноса воде.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas