Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здраве намирнице

ЧИА СЕМЕ: Постоји преко хиљаду године, а дејства овог семена НА ОРГАНИЗАМ СУ НЕПРОЦЕЊИВА

Нутриционисти ову намирницу често називају "магичном", сазнајте због чега.

1644924111_chia-g32956c03b_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Ово лековито семе многи дефинишу као “магичну” семенку, намирницу која чини мала чудеса унутар нашег организма.

Шта је чиа семе?

Верујемо да велики број вас никада није чуо за ово семе, иако оно постоји већ неколико хиљада година. Астеци први спомињу чиа семе као основну храну коју су користили у склопу религијских обреда али и медицинске сврхе.

Прочитајте још: "ДИЈЕТА" ЗА ДУГОВЕЧАН ЖИВОТ: 5 једноставних промена које би могле додати 10 ГОДИНА вашем животу

Које су основне бенефиције чиа семена?

Чиа је биљка најбогатија са Омега 3 масним киселинама, протеином и влакнима, а такође садржи значајан број витамина, минерала и антиоксиданса. Чиа семе је одлично за регенерацију коже, али и сагоревање масти, јача организам и позитивно утиче на органе за варење. Нутриционисти се слажу да је чиа семе једно од најбољих које можете да конзумирате уколико се осећате слабо, без енергије јер утуче на рад мишића, и ослобађа енергију у вашем телу па га често користе спортисти.

Ово семе садржи и 37 % прехрамбрених влакана који подстичу рад црева. Дијете, односно стриктна исхрана базирана на конзумирању овог семена се показала сјајном као вид превенције од рака дебелог црева.

Због чега је чиа семе добро за кожу, косу и нокте?

Чиа семе садржи и Омега 6 масне киселине, антиоксиданте (само један грам чиа семена богатији је антиоксидантима чак четири пута више од свежих боровница) и протеине који су и те како битни за здравље коже.

Студије су показале да конзумирање чиа семена такође утиче на здравље косе и ноктију сходно чињеници да је чиа велики извор протеина (20%) које тело мора константно да има не би ли одражавао и штитио корен длаке, односно ноктију који су и направљени од протеина кератина. 

Колико семенки је потребно појести да бисмо видели дејство?

Кашика чиа семенки на дан се препоручује, и не више од тога јер чиа садржи доста влакна који могу да преоптерете све који имају сензитиван стомак.

Прочитајте још: СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: Никада не треба пити воду са ЧЕСМЕ У КУПАТИЛУ ако живите у ОВАКВОЈ КУЋИ

Како можемо да конзумирамо чиу?

Чиа семе је врло благог и пријатног укуса, а најједноставнији начин је да семенке изблендујете за неки смути, или да их ставите у неку витаминску, лагану салату, а можете их јести и саме. Трик је потопити их на 15 минута у воду, таман да нарасту  до величине која је 10 пута већа од њихове уобичајне.

Као и са овсеном кашом, што је семе веће, пре ће ваш стомак ослободити хормоне који ће вас "обавестити" да сте пуни. Ово семе када се потопи у кокосово млеко и изблендује са бадемом, ананасом постаје једна врло укусна а притом здрава посластица. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas