· · Komentari: 0

STRUČNJAK UPOZORAVA: Nikada ne treba piti vodu sa ČESME U KUPATILU ako živite u OVAKVOJ KUĆI

Da li vam je ikada rečeno da nikada ne treba da pijete iz slavine u kupatilu? Čini se da se odgovor uveliko razlikuje između domaćinstava - a očigledno i istina iza priče starih žena.

1644519031_water-g2818ee7b0_640.jpg
Foto: Piksabej

Neki od nas su odrastali tako što su im roditelji govorili da uvek treba da idemo u kuhinju ako želimo čašu vode, ali drugi su odgajani ne znajući razliku. Prema Glasgov Live-u, istina zavisi od vrste kuće u kojoj živite i odakle dolazi voda u vašem kupatilu.

Dakle, da li je bezbedno piti vodu iz kupatila?

U mnogim starijim domovima, voda koju nađete u svom kupatilu obično se čuva u rezervoaru u potkrovlju, što znači da nije sveža iz mreže kao što je ona koju dobijate u kuhinji. Ali veći problem je prisustvo olovnih cevi u starim domovima, jer se to može rastvoriti u vodi za piće i može biti neverovatno opasno - posebno za bebe i decu.

Pročitajte još: Koji delovi PILETINE sadrže NAJVIŠE BAKTERIJA I PARAZITA? Jedan problematičan deo svi volimo da jedemo

Voda koja dolazi direktno iz mreže još nije imala vremena da apsorbuje olovo iz cevi, ali drugačija je priča u kupatilu, gde kombinacija olova i rezervoara za vodu može biti štetna po vaše zdravlje.

Dakle, ono što zaista treba da znate kada je u pitanju voda za piće iz kupatila je koliko je stara vaša kuća. Moderni domovi su obično opremljeni bakarnim ili plastičnim cevima, tako da bi trebalo da bude u redu da pijete iz slavine u kupatilu ako je takva i vaša kuća.

Topla voda se često skladišti u rezervoarima koji se mogu mnogo puta zagrevati i hladiti i mogu dovesti do rasta bakterija kao što je legionela 

Džuli Spinks, iz VaterSafe-a, rekla je 2018. godine: „Vodovod u domovima je odgovornost vlasnika kuće, tako da pozivamo sva domaćinstva da provedu nekoliko minuta proveravajući da li imaju olovne cevi.

„Da bismo zaštitili zdravlje, preporučili bismo zamenu olovnih cevi koje snabdevaju pijaćom vodom kupatila i kuhinje sa bakarnim ili plastičnim.

Kada treba izbegavati da pijete iz slavine u kupatilu?

Prema  The Water Professor, stare cevi i rezervoari za vodu nisu jedini razlozi zbog kojih biste možda želeli da izbegnete iskušenje da ustanete iz kreveta i krenete pravo u kupatilo.

Ako koristite filtriranu vodu iz kuhinjske slavine da biste poboljšali kvalitet vode za piće, verovatno želite da se klonite kupatila, jer ova voda neće biti filtrirana. Takođe bi trebalo da izbegavate slavinu u kupatilu ako ste instalirali omekšivač vode da biste sprečili tuširanje ili kupanje u tvrdoj vodi. To je zato što je tvrda voda bezbedna za piće, ali proces omekšavanja vode može dovesti do visokog nivoa natrijuma u ​​vodi iz vašeg kupatila.

I bez obzira iz koje sobe dobijate vodu, ona nikada ne bi trebalo da bude sa tople česme. Topla voda se često skladišti u rezervoarima koji se mogu mnogo puta zagrevati i hladiti i mogu dovesti do rasta bakterija kao što je legionela – zato uvek birajte hladnu slavinu. Na kraju, Profesor vode tvrdi da je malo verovatno da će vas ubiti pijenje vode iz kupatila iz česme, ali nije najboljeg kvaliteta koji bi mogao biti, a kuhinja je daleko bezbednija opcija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.