Oglas
· · Komentari: 0
zdrave namirnice

ČIA SEME: Postoji preko hiljadu godine, a dejstva ovog semena NA ORGANIZAM SU NEPROCENJIVA

Nutricionisti ovu namirnicu često nazivaju "magičnom", saznajte zbog čega.

1644924111_chia-g32956c03b_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Ovo lekovito seme mnogi definišu kao “magičnu” semenku, namirnicu koja čini mala čudesa unutar našeg organizma.

Šta je čia seme?

Verujemo da veliki broj vas nikada nije čuo za ovo seme, iako ono postoji već nekoliko hiljada godina. Asteci prvi spominju čia seme kao osnovnu hranu koju su koristili u sklopu religijskih obreda ali i medicinske svrhe.

Pročitajte još: "DIJETA" ZA DUGOVEČAN ŽIVOT: 5 jednostavnih promena koje bi mogle dodati 10 GODINA vašem životu

Koje su osnovne beneficije čia semena?

Čia je biljka najbogatija sa Omega 3 masnim kiselinama, proteinom i vlaknima, a takođe sadrži značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. Čia seme je odlično za regeneraciju kože, ali i sagorevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje. Nutricionisti se slažu da je čia seme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osećate slabo, bez energije jer utuče na rad mišića, i oslobađa energiju u vašem telu pa ga često koriste sportisti.

Ovo seme sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad creva. Dijete, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog semena se pokazala sjajnom kao vid prevencije od raka debelog creva.

Zbog čega je čia seme dobro za kožu, kosu i nokte?

Čia seme sadrži i Omega 6 masne kiseline, antioksidante (samo jedan gram čia semena bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svežih borovnica) i proteine koji su i te kako bitni za zdravlje kože.

Studije su pokazale da konzumiranje čia semena takođe utiče na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je čia veliki izvor proteina (20%) koje telo mora konstantno da ima ne bi li odražavao i štitio koren dlake, odnosno noktiju koji su i napravljeni od proteina keratina. 

Koliko semenki je potrebno pojesti da bismo videli dejstvo?

Kašika čia semenki na dan se preporučuje, i ne više od toga jer čia sadrži dosta vlakna koji mogu da preopterete sve koji imaju senzitivan stomak.

Pročitajte još: STRUČNJAK UPOZORAVA: Nikada ne treba piti vodu sa ČESME U KUPATILU ako živite u OVAKVOJ KUĆI

Kako možemo da konzumiramo čiu?

Čia seme je vrlo blagog i prijatnog ukusa, a najjednostavniji način je da semenke izblendujete za neki smuti, ili da ih stavite u neku vitaminsku, laganu salatu, a možete ih jesti i same. Trik je potopiti ih na 15 minuta u vodu, taman da narastu  do veličine koja je 10 puta veća od njihove uobičajne.

Kao i sa ovsenom kašom, što je seme veće, pre će vaš stomak osloboditi hormone koji će vas "obavestiti" da ste puni. Ovo seme kada se potopi u kokosovo mleko i izblenduje sa bademom, ananasom postaje jedna vrlo ukusna a pritom zdrava poslastica. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas