· · Коментари: 0

Да ли је маникир безбедан? Ово морате знати ако имате гел на ноктима

Свака дама жели да има савршене нокте. Међутим, најновија открића показују да гел маникир не само да стањује природне нокте, већ може да изазове много веће последице.

1680606610_shutterstock_797847238.jpg
фото: схуттерстоцк

Бројна истраживања потврдила су присуство штетних хемикалија у лаковима за нокте, али и штетност ацетона и УВ лампи који су неизоставан алат на путу до савршеног изгледа ноктију.

Сваки маникир остављен на ноктима дужи период представља опасност за ваше здравље, јер немате увид у промене које се догађају на вашим ноктима - наглашава др Крис Ејдиган, дерматолог на Њујоршком универзитету.

Недавна студија је показала да зрачење које емитују УВ сушачи лака за нокте који се обично користе на гел-лаку за нокте, може да оштетити ДНК у ц́елијама коже и да изазове мутације у људским ц́елијама.

Наша студија описује потенцијални фактор ризика од рака за жене које редовно раде гел маникир. Важно је одмерити ризик, посебно за људе са вец́ом осетљивошц́у на УВ светлост и подложним раку - рекла је др Марија Живагуи, први аутор студије и постдокторанд у лабораторији Александров на Универзитету Калифорније у Сан Дијегу.

Годинама се полемише о УВ сушачима који се користе за гел-маникир као фактору ризика за рак коже и те тврдње су сматране контроверзним и захтевају додатно проучавање. Ипак, стручњаци тврде да било која врста маникира у салону за нокте може може да носи здравствене ризике.

И домаћи естетски лекар и хирург др Драган Стојковић, изнео је слична упозорена на свом "Инстаграм" налогу.

- УВ лампе емитују УВ зраке. УВ зраци штете кожи. За правилно коришћење, лампа мора да буде тестирана и од сертификованих произвођача. Лед лампе за разлику од УВ лампе емитују мање УВ зрака и мања је шанса да додје до неког проблема. Али, проблем је најчешће што се купују кинеске и лажне лампе за које ни не знамо колико емитују УВ зрака. А наш савет је обавезна крема са СПФ фактором, без обзира на то да ли је ЛЕД лампа или УВ лампа. У сваком случају, што чешће радите ове третмане, већа је шанса за оштећењем коже шака - упозорава доктор Стојковић.

Неке мере предострожности 

Стручњаци препоручују да предузмете неке здравствене мере предострожности како бисте се заштитили од потенцијалних ефеката УВ светлости и излагања хемикалијама.

Пре свега - ограничите посете салону за нокте на неколико пута годишње, а не стално. Регулишите укупну количину времена проведеног у салонима за нокте. Такође, изаберите обичан лак за нокте уместо акрила који се лепи на ваше нокте или гел за нокте који користе УВ сушачи.

Обавезно нанесите крему за сунчање или носите рукавице са изрезима за прсте да бисте свели на минимум изложеност УВ зрачењу или затражите алтернативни ЛЕД сушач.

Лекари се слажу да је у реду да урадите маникир за посебну прилику или као поклон себи, али да је мудрије избегавати одлазак у салон сваке недеље, па и сваке треће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.