Oglas
· · Komentari: 0

Da li je manikir bezbedan? Ovo morate znati ako imate gel na noktima

Svaka dama želi da ima savršene nokte. Međutim, najnovija otkrića pokazuju da gel manikir ne samo da stanjuje prirodne nokte, već može da izazove mnogo veće posledice.

1680606610_shutterstock_797847238.jpg
foto: shutterstock
Oglas

Brojna istraživanja potvrdila su prisustvo štetnih hemikalija u lakovima za nokte, ali i štetnost acetona i UV lampi koji su neizostavan alat na putu do savršenog izgleda noktiju.

Svaki manikir ostavljen na noktima duži period predstavlja opasnost za vaše zdravlje, jer nemate uvid u promene koje se događaju na vašim noktima - naglašava dr Kris Ejdigan, dermatolog na Njujorškom univerzitetu.

Nedavna studija je pokazala da zračenje koje emituju UV sušači laka za nokte koji se obično koriste na gel-laku za nokte, može da oštetiti DNK u ćelijama kože i da izazove mutacije u ljudskim ćelijama.

Naša studija opisuje potencijalni faktor rizika od raka za žene koje redovno rade gel manikir. Važno je odmeriti rizik, posebno za ljude sa većom osetljivošću na UV svetlost i podložnim raku - rekla je dr Marija Živagui, prvi autor studije i postdoktorand u laboratoriji Aleksandrov na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.

Godinama se polemiše o UV sušačima koji se koriste za gel-manikir kao faktoru rizika za rak kože i te tvrdnje su smatrane kontroverznim i zahtevaju dodatno proučavanje. Ipak, stručnjaci tvrde da bilo koja vrsta manikira u salonu za nokte može može da nosi zdravstvene rizike.

I domaći estetski lekar i hirurg dr Dragan Stojković, izneo je slična upozorena na svom "Instagram" nalogu.

- UV lampe emituju UV zrake. UV zraci štete koži. Za pravilno korišćenje, lampa mora da bude testirana i od sertifikovanih proizvođača. Led lampe za razliku od UV lampe emituju manje UV zraka i manja je šansa da dodje do nekog problema. Ali, problem je najčešće što se kupuju kineske i lažne lampe za koje ni ne znamo koliko emituju UV zraka. A naš savet je obavezna krema sa SPF faktorom, bez obzira na to da li je LED lampa ili UV lampa. U svakom slučaju, što češće radite ove tretmane, veća je šansa za oštećenjem kože šaka - upozorava doktor Stojković.

Neke mere predostrožnosti 

Stručnjaci preporučuju da preduzmete neke zdravstvene mere predostrožnosti kako biste se zaštitili od potencijalnih efekata UV svetlosti i izlaganja hemikalijama.

Pre svega - ograničite posete salonu za nokte na nekoliko puta godišnje, a ne stalno. Regulišite ukupnu količinu vremena provedenog u salonima za nokte. Takođe, izaberite običan lak za nokte umesto akrila koji se lepi na vaše nokte ili gel za nokte koji koriste UV sušači.

Obavezno nanesite kremu za sunčanje ili nosite rukavice sa izrezima za prste da biste sveli na minimum izloženost UV zračenju ili zatražite alternativni LED sušač.

Lekari se slažu da je u redu da uradite manikir za posebnu priliku ili kao poklon sebi, ali da je mudrije izbegavati odlazak u salon svake nedelje, pa i svake treće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas