Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли вам се и руке "успавају" док спавате? Октривамо могуће узроке трњења руку током сна

Да ли вам се и руке успавају док спавате и бринете се да ли нешто није у реду? У већини случајева, вероватно само спавате са руком у погрешном положају и изазивате прекид циркулације, али постоје и неки медицински проблеми који могу да доведу до укочености руку

1655477949_arm-g90e94d806_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Када руке утрну док спавате, можете доживети пецкање, утрнулост и немогућност да осетите једну или обе руке када се први пут пробудите. Такође можете имати проблема да стиснете песницу или широм отворите дланове.

Прочитајте још: Више не морате бацати купаћи костим када се опусти и олабави: Спасите га уз помоћ ових трикова (ФОТО)

У већини случајева, симптоми би требали брзо проћи. Ако сте заспали на рукама, може бити од помоћи да полако покушате да померите длан унутра и из шаке док се осећај не врати и то можете учинити брже. Нежно дрмање руку и подизање може помоћи.

Разлози за утрнулост

Ово стање се може десити свакоме било ког узраста. Када вам се прекине доток крви из руку, обично је то због укљештеног нерва или лоше циркулације у овој области. Међутим, постоје и неки медицински проблеми због којих руке могу заспати. Ево листе неких од могућих разлога зашто руке могу заспати док спавате. Консултујте се са својим лекаром ако приметите озбиљне симптоме или ако симптоми потрају.

Лоша циркулација: Ово је вероватно најчешћи разлог зашто ваше руке могу заспати и обично се може ублажити променом положаја спавања.
Дијабетес: Руке, руке и стопала могу заспати због дијабетеса, а то се може догодити чак и када је неко будан и опуштен, на пример док гледа телевизију или док је на рачунару.
Синдром карпелног тунела или тендонитис: Са притиском на нерв у зглобу зглоба, ови проблеми могу изазвати осећај пецкања у рукама и губитак осећаја који може бити израженији рано ујутру.
Артритис или операција шаке: Ови услови могу изазвати иритацију или оштећење нерава.

Да бисте смањили или спречили да се ово деси, испробајте следеће савете:

  • Пазите да вам руке не буду испод јастука или главе док спавате.
  • Немојте лежати директно на руци и прекинути циркулацију.
  • Немојте заспати са рукама у шаци; покушајте да их не увијете.
  • Држите руке изнад срца да бисте им помогли да се „пробуде“.
  • Покушајте да пијете чај од ђумбира, који може побољшати циркулацију.
  • Покушајте да радите вежбе за јачање рамена, врата и руку.

Ако имате проблема са карпалним тунелом или тендонитисом који узрокују да вам руке заспију или да се осећате утрнуло, антиинфламаторни лек такође може бити од помоћи.
 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas