Уколико свако јутро бирате пекарске производе за доручак, будите спремни на поседице попут гојазности, мањка енергије, умора, раздражености...
Др Моника Техо са Харвардског универзитета тврди да палачинке, мафини и колачи нипошто нису добар избор за јутарњи оброк. Слатки оброци за доручак често садрже прерађене угљене хидрате и шећере, док су за здравље много бољи оброци богати влакнима, протеинима и здравим мастима.
Они помажу да дуже останемо сити и да ниво шећера у крви остане стабилан. Докторка Моника поделила је један од својих омиљених предлога за доручак. Идеална комбинација је оброк који је здрав, заситан и брз за припрему. Др Техо воли доручак од три састојка, где је главна звезда - омиљено воће. Истиче да воли да користи замрзнуто воће јер је јефтиније и доступно током целе године. Воће је богато витаминима и антиоксидансима.
Важно је знати које воће има низак гликемијски индекс, што значи да не изазива нагли скок шећера у крви. То су, на пример, јабуке, крушке, наранџе, јагоде, брескве, шљиве и кајсије. С друге стране, банане и грожђе би требало ограничити, посебно ако имате проблема са високим шећером.
Воће је најбоље комбиновати са јогуртом, који је одличан извор протеина и пробиотика. Др Моника саветује да се избегавају јогурти без масти, јер мала количина масти може да буде корисна за здравље.
Здраве масти обезбеђују и орашасти плодови, па овакав доручак може да се обогати шаком омиљених орашастих плодова или семенки. Др Техо најчешће бира бадеме или индијске орахе.
"Орашасти плодови су богати здравим мастима и влакнима, а уз то дају енергију", закључује докторка.
(Мондо)