· · Коментари: 0
БУЂ

Једноставан трик за отклањање кондензације у само НЕКОЛИКО МИНУТА - проблем који изазива ОЗБИЉНЕ здравствене проблеме

Кондензација је страшни непријатељ и за власнике и за подстанаре. Љигава влага и црна буђ нису само лоши за здравље становника, већ могу утицати и на вредност куће.

1643378319_winter-g0c93cd0d3_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Без обзира на то, кондензација и накупљање воде и даље представљају проблем у многим домовима у којима застарели грађевински материјали и лоше изграђени наставци задржавају воду унутар скелета зграда.

Истраживање које је спровео Рентокил показало је да је отприлике 5,8 милиона британских подстанара искусило проблеме са влагом или кондензацијом у неком тренутку током свог закупа. Студија је показала да 44% подстанара живи у просторима без вентилатора у купатилу, а шокантних 31% није имало прозор у купатилу. Верујемо да ситуација није много другачија ни у Србији.

Срећом, један верни корисник Реддит-а открио је паметан трик за брзо и једноставно уклањање кондензације, како би се избегла ружна буђ и потенцијални здравствени проблеми који долазе са њом.

Како се ослободити кондензације?

Обично ће власници кућа покушати да уклоне кондензацију отварањем прозора, ослобађајући загушљив ваздух из куће. Међутим, то може довести до смрзавања већ хладних просторија. Срећом, постоји начин да се заобиђе овај проблем према једном корисном трику корисника Реддит-а: „У Немачкој имамо технику која се зове 'Stosslüften'.

Прочитајте још: Налази се у храни, козметици, бетону... ЕУ ЗАБРАНИЛА АДИТИВ Е 171, а ево колико је ШТЕТАН

„То у основи значи да уместо да имате можда један прозор отворен цео дан (што је огроман губитак енергије), отворите неколико прозора по целој кући на три минута, стварајући јаку промају да бисте разменили већину топлог влажног ваздуха унутар куће са хладним ваздухом споља. Сјајна карактеристика хладног ваздуха је то што може да 'држи' мање водене паре."

„Ако овај релативно сув хладан ваздух уђе у вашу кућу, она се загрева. Будући да је топлији, одједном је способан да преузме део додатне влаге из ваше куће. Ово би у почетку могло звучати мало чудно, али се заговара у школама и тако даље. Користим ту технику и она функционише. Радите ово неколико пута дневно и заиста би требало да видите промену.“

Може ли човек да се разболи због буђи?

НХС извештава да буђ у кући може довести до респираторних проблема и алергија. Такође може негативно утицати на имуни систем. Неке групе људи буђ може више погодити:

  • бебе и деца
  • старије особе
  • они са постојећим проблемима коже, као што је екцем
  • они са респираторним проблемима, као што је астма
  • они са ослабљеним имунолошким системом, као што су они који имају хемотерапију


НХС каже да буђ може створити алергене, иритансе, а понекад чак и токсине. Удисање или додиривање спора плесни често може довести до реакција укључујући цурење из носа, кијање, црвене очи и свраб коже. У неким екстремним случајевима може довести до напада астме.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.