· · Коментари: 0

Како да умањите ЖУДЊУ ЗА СЛАТКИШИМА? Пребродите кризу за ШЕЋЕРОМ овим ситним корацима

Имате претерану жељу за нечим слатким у одређено доба дана? Ово су савети како да "утолите глад" за слаткишима

1651087036_candies-gca19dd620_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Да ли након ручка имате потребу да се засладите? Да ли зграбите чоколадицу да се изборите са поподневним падом енергије -- а затим посегнете за нечим слатким да бисте изашли из "кризе"?

Прочитајте још: Да ли сте чули за Ептадерм? Швајцарски научници су створили линије које циљано негују ова стања коже

То су сасвим нормалне појаве које се дешавају већини људи. Срећни су они који немају потребу за нечим слатким или га чак и не воле! Ако сте открили да вас једење слатких грицкалица само тера да жудите за њима, нисте сами. Конзумирање пуно једноставних угљених хидрата - без резервних копија протеина или масти - може брзо утолити глад и дати вашем телу краткорочно повећање енергије. Али слаткиши вас убрзо опет остављају гладним и жељним више.

Како можете зауставити жудњу за шећером једном заувек? Ево савета стручњака.

Зашто уопште жудимо за шећером?

Постоји много разлога зашто жудимо за слаткишима. Угљени хидрати стимулишу ослобађање хемикалије серотонина у мозгу за добар осећај. Шећер је угљени хидрат, али угљени хидрати долазе иу другим облицима, као што су интегралне житарице, воће и поврће, које садрже влакна и хранљиве материје потребне вашем телу. Укус шећера такође ослобађа ендорфине који нас смирују и опуштају. Слаткиши такође имају добар укус. А та склоност се појачава када се наградите слатким посластицама, због чега још више жудите за њима. Проблем не настаје када се с времена на време препустимо некој слаткој посластици, већ када кренемо да претерујемо. То је лако учинити када се шећер додаје многим обрађеним намирницама, укључујући хлеб, јогурт, сокове и сосеве.

Како зауставити жудњу за шећером?

Ако жудите за шећером, ево неколико начина да укротите ту жељу.

Препустити се, али мало: Поједите мало онога за чим жудите, можда мали колачић или слаткиш, предлаже Кери Невил, регистровани дијететичар. Уживање у мало онога што волите може вам помоћи да избегнете осећање ускраћености. Покушајте да се држите прага од 150 калорија, каже Невил. 

Комбинујте храну: Ако вам идеја да се зауставите код колачића изгледа немогућа, и даље се можете задовољити жељу за шећером. „Волим да комбинујем храну која жуди са здравом храном“, каже Невил. „Волим чоколаду, на пример, па понекад умочим банану у чоколадни сос и то ми даје оно за чим жудим, или помешам мало бадема са комадићима чоколаде. Умирићете своју жудњу и добити здраве хранљиве материје из те хране која је добра за вас.

"Охладите" се од шећера: Искључивање свих једноставних шећера може имати ефекта за неке људе. Али није лако. "Првих 48 до 72 сата је тешко". Неки људи сматрају да када тотално избаците слатко на неколико дана и пребродите тих 72 сата без шећера, аутоматски се "хладите" од њега и ваша жеља није више велика, а каткад и не постоји више. 

Узмите жваку: Ако желите да у потпуности избегнете да се препустите жудњи за шећером, покушајте да жваћете жваку, каже регистровани дијететичар Дејв Грото. „Истраживање је показало да жвакаћа гума може смањити жељу за храном“, каже Грото.

Посегните за воћем у тим тренуцима: Држите воће при руци када се појави жеља за шећером. Добићете влакна и хранљиве материје заједно са мало слаткоће. И сконцентришите се на храну попут орашастих плодова, семенки и сувог воћа, каже сертификовани специјалиста за болести зависности Џуди Чејмберс. 

Једите редовно: Предуго чекање између оброка може вас навести да одаберете слатку, масну храну која смањује глад. Уместо тога, једење сваких 3 до 5 сати може помоћи у одржавању стабилног шећера у крви и помоћи вам да „избегнете ирационално понашање у исхрани“, каже Грото. Одаберите храну богату протеинима, влакнима, попут целих житарица.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.