Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Продужите свој животни век: Како подићи добар холестерол?

У чему је значај доброг холестерола и како би требало подићи његов ниво у крви?

1619789018_Depositphotos_159342252_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Сигурно сте чули за "добар" и "лош" холестерол, али не знате шта то значи и како се добијају.

Прочитајте још: Шоља овог напитка има више антиоксиданаса од мална!

Кардиолог проф. др Синиша Павловић каже да, поједностављено гледано "добар" холестерол или ХДЛ има задатак да омогући пренос "лошег" холестерола или ЛДЛ до јетре, која ће га метаболички обрадити и уклонити из тела. ЛДЛ са своје стране има тенденцију да се таложи где год нађе за погодно.

Помаже корекција исхране, али и лекови.

- Први на удару су зидови крвних судова, где се нагомилава, прави раслојавање зида, у том резервоару се наставља таложење, па он расте и оним делом којим се таложење креће ка унутрашњости крвног суда, сужавајући промер за проток крви - каже др Павловић.- Уколико под притиском та наслага продре у крвни суд може довести до његовог запушења или емболије. Због свега тога важно је да ниво укупног холестерола буде адекватан, а однос ХДЛ и ЛДЛ такав да указује на прихватљив ниво ризика од развоја артериосклерозе.

То се може постићи корекцијом исхране, али треба имати у виду да само делимично исхрана утиче на ниво холестерола, а уколико су вредности високе и указују на повећани ризик потребна је примена лекова.

Прочитајте још: Људи ХРЛЕ у ово место у СРБИЈИ: Долазе да ИЗЛЕЧЕ очи, а црква Свете Петке им ИСПУЊАВА ЖЕЉУ (ФОТО/ВИДЕО)

Ови лекови су током последњих више од двадесетак година, колико су присутни на тржишту, прошли период оспоравања, али лекар треба увек да упозори на, истина ретке, али могуће нежељене ефекте, који се могу превазићи променом лека.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas