Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мишљење стручњака: Најздравија ужина која смањује ризик од настанка можданог и срчаног удара, а може снизити и повишен притисак

До закључка су дошли након истраживања које је трајало 20 година

1660488360_pexels-wendy-wei-1656666.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Кардиоваскуларне болести заузимају неславно прво место по броју живота које одузму. Један од најчешћих узрока настанка ових болести јесте неадекватна исхрана.

Исхрана је јако битна за наше здравље. Важно је да ли имамо редовне оброке, шта конзумирамо и када једемо.

Воће и поврће пожељно је уносити уместо нездравих грицкалица, а научници посебно издвајају намирнице богате калијумом. Банане, авокадо, лосос обилују овим минералом који је потребан нашем прганизму. Калијум је добар у неутралисању штетног утицаја соли и снижавању повишеног крвног притиска.

Професор Лиферт Вогт, водећи истраживач са Медицинских центара Универзитета у Амстердаму, нагласио је колико је битна конзумација намирница богатих калијумом. Он тврди да тај минерал помаже у очувању здравља срца, али и да је женама посебно потребан.

Прочитајте још: Савет кардиолога: Уколико осетите БОЛ У ГРУДИМА, ово НИКАКО не смете да радите

Како се висок проценат соли у организму повезује са повишеним крвним притиском, то може довести до срчаног и можданог удара. Зато лекари препоручују да се унос соли смањи, а калијум помаже да се преко урина избаци вишак соли из организма.

Учесници овог вишегодишњег истраживања били су испитивани о својим навикама у исхрани, мерен им је притисак и узимани узорци урина како би се видело колико су калијума имали у телу. Потом је праћено њихово здравствено стање двадесет година.

Жене које су уносиле калијум у већим количинама имале су 11 посто мање шанси од настанка инфаркта у поређењу са женама које су га уносиле у минималним количинама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas