Oglas
· · Komentari: 0

Mišljenje stručnjaka: Najzdravija užina koja smanjuje rizik od nastanka moždanog i srčanog udara, a može sniziti i povišen pritisak

Do zaključka su došli nakon istraživanja koje je trajalo 20 godina

1660488360_pexels-wendy-wei-1656666.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Kardiovaskularne bolesti zauzimaju neslavno prvo mesto po broju života koje oduzmu. Jedan od najčešćih uzroka nastanka ovih bolesti jeste neadekvatna ishrana.

Ishrana je jako bitna za naše zdravlje. Važno je da li imamo redovne obroke, šta konzumiramo i kada jedemo.

Voće i povrće poželjno je unositi umesto nezdravih grickalica, a naučnici posebno izdvajaju namirnice bogate kalijumom. Banane, avokado, losos obiluju ovim mineralom koji je potreban našem prganizmu. Kalijum je dobar u neutralisanju štetnog uticaja soli i snižavanju povišenog krvnog pritiska.

Profesor Lifert Vogt, vodeći istraživač sa Medicinskih centara Univerziteta u Amsterdamu, naglasio je koliko je bitna konzumacija namirnica bogatih kalijumom. On tvrdi da taj mineral pomaže u očuvanju zdravlja srca, ali i da je ženama posebno potreban.

Pročitajte još: Savet kardiologa: Ukoliko osetite BOL U GRUDIMA, ovo NIKAKO ne smete da radite

Kako se visok procenat soli u organizmu povezuje sa povišenim krvnim pritiskom, to može dovesti do srčanog i moždanog udara. Zato lekari preporučuju da se unos soli smanji, a kalijum pomaže da se preko urina izbaci višak soli iz organizma.

Učesnici ovog višegodišnjeg istraživanja bili su ispitivani o svojim navikama u ishrani, meren im je pritisak i uzimani uzorci urina kako bi se videlo koliko su kalijuma imali u telu. Potom je praćeno njihovo zdravstveno stanje dvadeset godina.

Žene koje su unosile kalijum u većim količinama imale su 11 posto manje šansi od nastanka infarkta u poređenju sa ženama koje su ga unosile u minimalnim količinama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas