· · Коментари: 0

"Може да доведе и до повећања телесне тежине": Ово су неки од разлога због којих не би требало пити ВОДУ уз јело

Маме су изгледа ипак биле у праву када су нам говориле да није добро пити воду уз оброк

1660643162_ibrahim-boran-aBNPslolmJM-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Већина нас је много пута чула упозорење да не би требало да пијемо воду док једемо. Да ли је ово истина или само мит?

Процес варења почиње у тренутку када храну ставимо у уста и кренемо да је жваћемо. Она се потпом уз помоћ желудачних сокова разлаже. Међутим, овај процес се поремети када док једемо попијемо воду, те то никако није препоручљиво. Ево и због чега.

Вода отежава варење

Када једемо и у исто време пијемо воду, она разблажује желудачне сокове и ензиме који су важни у разградњи хране. На тај начин долази до "нестајања" ензима, те се и сам процес варења отежава. Уколико се храна добро не свари, може да изазове болове у стомаку, подригивање, па чак и затвор.

Повећава ниво шећера у крви

Пијење превише воде уз оброке понекад може да повец́а ниво инсулина у крви.

Прочитајте још: Често једете "С НОГУ" и "НА БРЗИНУ? Ево због чега то никако не смете да радите

Утиче на телесну тежину

Несварена храна се претвара у маст, тако да уношење превише воде током јела може да доведе до повећања телесне тежине.

Међутим, поставља се питање како да одолите испијању воде током оброка? Ево неколико начина:

Једите мање зачињену и љуту храну

Избегавајте со

Жваћите дуго

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.