Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научна истраживања: Ево зашто је добро спавати на боку

Свако од нас спава у положају који му највише одговара, не размишљајући о томе да ли је то добро или није, односно да ли наше навике утичу на квалитет сна и генерално на здравље.

1670244757_spavanje.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Британска научница из области неурологије и психијатар, др Тара Сворт, сматра да је најбоље спавати на боку јер то има велику улогу у чишћењу мозга од токсина током ноћи. Међутим, није свеједно да ли се одмарате на левом или десном боку.

Прочитајте јошКолико сати спавања нам је заиста потребно? Сан је од суштинског значаја за бројне процесе у телу

 

Једна студија из 2020. године, објављена у часопису Браин сциенцес, показала је да је за мозак најделотворнији десни бочни положај, јер доприноси већем испирању "можданог отпада", у поређењу с лежањем на леђима или стомаку. Истраживање је показало да усвајање овог положаја током сна може бити од великог значаја за здравље мозга у процесу старења и корисно као превентивна мера против неуродегенеративних болести попут Алцхајмеровог синдрома.

- Занимљиво је да је спавање на боку већ најпопуларнији положај код људи и већине животиња, чак и у дивљини, и чини се да смо га прилагодили како бисмо најделотворније очистили мозак од метаболичких отпадних материја које су се накупиле док смо будни - тврди ауторка студије, данска научница из области неурологије, др сц. Мајкен Недергард.

Прочитајте још: Заборавите СКУПЕ ТРЕТМАНЕ и операције! Ублажите проширене вене уз помоћ ДОМАЋЕ КУПКЕ

 

Поред већ наведених здравствених предности, треба имати на уму да спавањем на боку може да се смањи и хркање.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas