· · Komentari: 0

Koliko sati spavanja nam je zaista potrebno? San je od suštinskog značaja za brojne procese u telu

Znamo da je san neophodan za zdravlje. Međutim, kada postanemo previše zauzeti, san je jedna od prvih stvari koja će biti zanemarena ili žrtvovana

1669983354_shutterstock_1931621699.jpg
Foto: Shutterstock

Spavanje je osnova za dobro zdravlje

Dok spavamo naše telo ostaje aktivno. Za to vreme, telo obnavlja mišiće koje ste istrošili tokom dana i uklanja toksine u mozgu koji se akumuliraju dok ste budni. Od suštinskog je značaja za očuvanje vaših uspomena, a pomaže nam i da regulišemo emocije.

Manjak sna tokom samo jedne noći može da poveća vaš emocionalni odgovor na negativna osećanja za 60%. Nedostatak sna čak može da utiče na sposobnost tela da reguliše osnovne funkcije kao što su kontrola apetita, imuni sistem, metabolizam i telesna težina.

Pročitajte još: Pet načina da izbacite višak vode iz organizma: Ovi simptomi mogu da budu ključni

Na kraju, san igra vitalnu ulogu u održavanju vašeg cirkadijalnog ritma ili unutrašnjeg sata. Unutrašnji biološki sat radi po približno 24-časovnom rasporedu koji kontroliše ciklus spavanja i buđenja. Nije samo važno da dobijete dovoljno sna svake noći, već je važno i da dobijete kvalitetan san. Ipak, ne postoji nešto što definiše kvalitet sna. Može da se odredi po tome koliko vam je potrebno da zaspite, koliko često se budite tokom noći, koliko se osećate odmorno sledećeg dana i koliko vremena provodite u različitim fazama sna, piše Healthline.

Procenjuje se da oko jedna trećine odraslih i dve trećine srednjoškolaca ne spava dovoljno svake noći.

  • Starije osobe (65+): 7–8 sati
  • Odrasli (18–64 godine): 7–9 sati
  • Tinejdžeri (14–17 godina): 8–10 sati
  • Školska deca (6–13 godina): 9–11 sati
  • Predškolci (3-5 godina): 10-13 sati (uključujući dremke)
  • Mala deca (1-2 godine): 11-14 sati (uključujući dremke)
  • Bebe (4-12 meseci): 12-15 sati (uključujući dremke)
  • Novorođenčad (0-3 meseca): 14-17 sati

Genetski sklop

Vaša genetika je odlučujući faktor u tome koliko vam je sati sna potrebno noću. Neke genetske mutacije mogu uticati na to koliko dugo treba da spavate, u koje doba dana više volite da spavate. Na primer, onima sa jednom specifičnom genetskom mutacijom potrebno je samo oko 6 sati, dok je ljudima bez nje u proseku potrebno oko 8 sati. Međutim, vaš genetski sastav nije nešto što možete promeniti, i ne postoji praktičan način da saznate da li nosite neku od ovih mutacija. Stoga je od suštinskog značaja da obratite pažnju na to kako se osećate da biste utvrdili da li dobijate pravu količinu sna.

Pročitajte još: Nije samo začin: Čaj od LOVOROVOG LISTA pomože kod kašlja

Kvalitet sna

Kvalitet vašeg sna takođe može uticati na to koliko vam je potrebno sna. Ako vam je kvalitet sna loš, možda ćete otkriti da se i dalje osećate umorno nakon što ste imali količinu sna koja se smatra dovoljnom. Studije su otkrile da su kratko trajanje sna i loš kvalitet sna odgovorni za mnoge štetne efekte u vezi sa spavanjem. Stoga, nije važno samo da se fokusirate na dugo spavanje, već i na kvalitetno spavanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.