Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УРИНАРНА ИНФЕКЦИЈА

Нефролог проф. др Нада Димковић о ефикасном лечењу понављаних уринарних инфекција: Осам савета и један препарат

Када неко има две уринарне инфекције током шест месеци или три годишње, поставља се дијагноза рекурентне (понављане) уринарне инфекције.

1612362364_Nada-Dimkovic-2.jpg
Фото: приватна архива
Oglas

Болно и учестало мокрење, печење, потреба за хитним мокрењем, осећај недовољне испражњености мокраћне бешике, понекад појава крви или немогућност задржавања мокраће – све су то тегобе које прате уринарне инфекције, а најчешћи изазивач је бактерија Echerihia coli (Е coli). Када неко има две уринарне инфекције током шест месеци или три годишње, поставља се дијагноза рекурентне (понављане) уринарне инфекције

Са проф. др Надом Димковић, специјалистом нефрологије разговарамо о томе због чега су неке жене склоне понављаним инфекцијама мокраћних путева и како их могу спречити.

Жене, којима се инфекције понављају, сврставају се у ризичну групу, јер је њихова слузокожа "другачија".

Жене код којих се уринарне инфекције често понављају имају неке карактеристике које их сврставају у ризичну групу. Наиме, слузокожа њиховог уринарног тракта поседује посебне рецепторе преко којих се Е. coli лако закачи и ту размножава. У нормалним условима, Е. coli (као и друге цревне бактерије) је увек ту, у околини. Жене које немају те рецепторе нису добри домаћини за њу, али жене са рецепторима ће је задржати и имати честе симптоме. Веома често, инфекција је присутна и у вагиналној слузокожи из истих разлога. Стога лекар треба увек поред уринокултуре да провери и вагинални брис, јер гинеколошка инфекција, ако се не лечи истовремено када и мокраћна инфекција, може послужити као резервоар поновне уринарне инфекције.

Сексуални однос?
Како сексуални однос може бити фактор ризика понављаних инфекција код неких жена, то се и код њих саветује употреба антибиотика после односа. Избор и дозе ових лекова саветоваће нефролог. За жене у постменопаузном периоду, покушава се и са применом крема на бази естрогена, хормона чија је концетрација у том животном периоду смањена а који је важан за одржавање отпорности слузокоже генитоуринарног тракта.

Спречавање понављаних инфекција

Опште мере укључују:

• Ношење адекватног и комотног веша и гардеробе поготову зими или на плажи

• Пажљива хигијена у тоалету (брисање од напред према назад)

• Избегавање купања у кади/пени

• Узимање довољне количине течности поготову после сексулалног односа и пре спавања

• Регулисање цревног пражњења (затвор)

• Избегавање јако зачињене, киселе и љуте хране

• Коришћење биљних чајева и биљних препарата

• Елиминација стреса

Поред општих мера, лекари дају и антибиотике.

Поред општих мера, лекари код тежих облика понављаних уринарних инфекција неретко препоручују и превенцију антибиотиком (примену мањих доза антибиотика у дужем временском периоду). Мале дозе антибиотика или уроантисептика се узимају увече пре спавања, јер се током ноћи задржава мокраћа, а бактерије лакше размножавају (најчешће Bactrim). Оваква профилакса није без негативних последица, јер може довести до развоја бактеријске отпорности или насељавања других бактерија које су отпорне на дати лек.

Многи се окрећу алтернативној медицини Фото: Пиксабеј

Обзиром да се ради о дуготрајном режиму, важно је применити мере које имају најмање негативних последица. Прекомерна употреба антибиотика било као терапија или превенција не само да води бактеријској отпорности, већ и цревним компликацијама и поремећају цревних бактерија које су од користи за укупно здравље организма и насељавњу штетних бактеријских врста.

Неки лекови су повучени са тржишта! Лечење је деликатно.

Агенција за лекове и медицински средства РС издала је обавештење лекарима у вези примене антибиотика и уроантисептика који се иначе најчешће користе за лечење уринарних инфекција. Пратећи директиву Европске агенције за лекове, неки уроантисептици (на бази пипемидинске киселине) су повучени са тржишта док се најчешће коришћени антибиотици (хинолони) саветују са посебним опрезом због озбиљних компликација на мишићно-коштаном и нервном систему. Тако лечење постаје још деликатније и захтева опрез и искуство стручних лица.

СЗО промовише ограничену употребу антибиотика.

Можда је то разлог што су последњих година рађене студије са циљем да се испита улога биљних препарата у превенцији и лечењу понављаних уринарних инфекција. Наиме, Светска здравствена организација је 2015. године покренула Акциони план по питању спречавања развоја бактеријске резистенције. Овај план промовише ограничену и пажљиву употребу антибиотика. Једна од најистраживанијих биљака јесте брусница, као начин не-антибиотске превенције и помоћног лечења понављаних инфекција уротракта.

Улога бруснице код поновљених уринарних инфекција доказана клиничким студијама

Две валидне студије су поредиле ефикасност бруснице са антибиотицима у смањењу учесталости уринарних инфекција. Поред тога што је у једној студији доказана подједнака ефикасност бруснице и антибиотика, истраживачи су показали мањи ризик од резистенције Е. coli уз примену бруснице у односу на Bactrim и Amoxicilin.

Наведена искуства из студија су биле основа да се брусница уврсти у клиничке Водиче за уринарне инфекције.

Брусница је одлична, али нису сви препарати исти

Међутим, нису сви препарати бруснице исти. Постоје сокови, суви екстракти бруснице и препарати са спрашеним целим плодом бруснице. За суви екстрат се често не зна који део плода садржи, као и колики је садржај проантоцијанидина. Издвајају се производи који садрже прах од целог плода бруснице у ком се налази се пулпа, семе, сок и кора бруснице због чега су богати проантоцијанидинима (ПАЦ), што су активне супстанце које ометају Ешерихију и друге бактерије да се закаче за слузокожу мокраћних путева. Доказано је да прах од целог плода бруснице у количини од 500 мг/дан у трајању од 6 месеци доприноси смањењу учесталости уринарних инфекција.¹

Механизам заштите бруснице додатно је појачан закишељавањем урина (присуство органиских киселина у брусници), а биљни флавоноиди и полифеноли делују заштитно на слузокожу својим антиоксидантним и антиинфламаторним дејством услед смањеног стварања запаљенских фактора.

Брусница и шећер?
Познато је да се брусница добро толерише и да не постоји ризик од њене примене. Потребан је опрез код дијабетичара због присуства шећера у препаратима.
Брусница је изузетно делотворна, али постоје разлике међу препаратима.

Делотворни препарат бруснице (Naturoplex ® брусница - цео плод, висока концетрација ПАЦ 7, 2%) може помоћи особама са проблемом честих инфекцијама мокраћних путева. Особе којима се инфекција понавља треба да је узимају свакодневно у периоду од више месеци уз примену свих општих мера превенције. Препарат бруснице треба узети одмах након што се излечи акутна уринарна инфекција, јер се тако може допринети смањењу појаве понављаних уринарних инфекција.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas