Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ко је све у ризику од уринарне инфекције? Ово су главни изазивачи

Према подацима Светске здравствене организације на годишњем нивоу широм света се пријављује између 150 и 180 милиона инфекција уринарног тракта.

1651137875_profimedia-0244457822.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

У разговору са проф. др Зораном Џамићем, специјалистом урологије, редовним професором Медицинског факултета у Београду и Директором Клинике за урологију Клиничког центра Србије разговарамо о планетарном проблему - уринарним инфекцијама, о последицама по здравље неадекватно лечених уринарних инфекција и о могућим опцијама за ублажавање тегоба код инфекција мокраћних канала и бешике.

Ко је у ризику од уринарних инфекција? Када говоримо о половима, женска популација предњачи превасходно због саме анатомије уринарног тракта, односно због кратке мокраћне цеви која је дуга 2 до 4 цм и због могућности лаког узлазног уласка инфекције у доње, а потом и горње партије уринарног тракта. С друге стране, раније ступање у сексуалне односе и присуство Хламидије, Микоплазме и Уреаплазме, доминантних преносника сексуалних инфекција, временом постају узроци за настанак хроничних уринарних инфекција. Број уринарних инфекција се из године у годину повећава. Неадекватним лечењем некомпликоване уринарне инфекције прелазе у компликоване. Једна од последица је свакако и неплодност у млађој и средњој доби која је све чешће присутна. Дугорочне последице се такође могу јавити и код старије популације, а огледају се пре свега у понављаним инфекцијама које је све теже лече стандардним антибиотицима.

проф. др Зоран Џамић, специјалиста урологије

Изазивач уринарних инфекција је Ешерихија, али и друге бактерије и гљивице - Узрочник инфекција је најчешће бактерија Есцхерицхиа Цоли, али и друге Грам позитивне и Грам негативне бактерије и гљивице из рода Цандида, као и микроорганизми Хламидија, Микоплазма и Уреаплазма. Све ове бактерије и гљивице могу да праве некомпликоване и компликоване уринарне инфекције, све у зависности од имунолошког стања самог организма и од дужине изложености. Старија популација пацијената је нарочито подложна бактеријама које узрокују инфекције мокраћних канала и бешике.

Како препознати уринарну инфекцију? Симптоми некомпликованих инфекција мокраћне бешике су везани за поремећај мокрења – пецкање пре и после мокрења, учестало и хитно мокрење, распршавање млаза током мокрења, капање на крају мокрења итд. Код некомпликованих инфекција мокраћне бешике никада није повишена телесна температура, а уколико се она јави, знак је компликоване инфекције горњих путева, попут запаљења бубрега или најтежег стања уросепсе. Врло често код младих жена симптоми настају непосредно после сексуалног односа, тзв. Хонеyмоон циститис (циститис меденог месеца).

Фото: промо

Некомпликовани циститис код жена који се карактерише честим понављањем инфекција, не посебном тешком клиничком сликом, али и поред тога одсуствовање са посла 2-4 дана током активних тегоба. Када то помножите са бројем жена које једанпут у животу имају бар једну епизоду уринарне инфекције, а преко 50% њих имају рекуренцију (инфекције које се понављају ), онда то постаје планетарни проблем, и због тога је врло битно да кажемо да и некомпликоване уринарне инфекције треба адекватно лечити, јер у супротном прелазе у компликоване, што отежава и прдужава процес излечења.

Како поступати у случају понављаних уринарних инфекција? Код жена у репродуктивном периоду које су склоне инфекцијама, или симптомима који се јављају након сексуалног односа, али и код жена након менопаузе које имају честе понављане инфекције мокраћне бешике, осим адекватне терапије, важно је спроводити опште мере превенције које жене већ добро познају. Коришћење природних препарата попут Натуроплеx® таблета, хигијена, али исто тако познавање сопственог организма и његовог имунолошког статуса у одређеним периодима током месеца је изузетно важно. Због тога је у периодима овулације и менструације потребан посебан опрез, чување од хладноће и пада имунитета.

Примена препарата Натуроплеx® на почетку свих ових стања је оправдана и може помоћи, без бојазни, јер нису пријављени нежељени ефекти.

У клиничким студијама које су обухватале значајан број пацијената доказано је да комбинација 5 биљака из Натуроплеx® таблета самостално или у комбинацији са антибиотицима може помоћи код некомпликованих инфекција мокраћних канала и бешике. Натуроплеx® делује код Ешерихије и других бактерија и гљивица тако што зауставља размножавање и њихово везивање за уринарне путеве. Додатно, употреба овог биљног производа подстиче измокравање, чиме се испирају мокраћни канали што доприноси елиминацији Е.Цоли са слузокоже.

Натуроплеx® помаже на начин да ублажава тегобе већ на почетку примене, помаже бржем опоравку од инфекције и доприноси смањењу броја понављања уринарних инфекција.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas