Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
решење

Како победити ешерихију? Доктор Вуксановић открива решење за упорну бактерију

Уважени уролог проф. др Александар Вуксановић, начелник поликлиничко – дијагностичког центра Клинике за урологију УКЦС, одговара на најчешћа питања пацијената који имају проблем са упорном Ешерихијом и честим уринарним инфекцијама

1644408956_woman-gb5ff6abe1_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Најчешће инфекције уринарног тракта су циститиси или инфекције мокраћне бешике, које прате учестали нагон на мокрење, пецкање и појачање бола при крају мокрења, некада и присуство крви у урину (хематурија).

Због чега жене имају чешће уринарне инфекције у односу на мушкарце ?

Уринарне инфекције су много чешће код жена него код мушкараца превасходно због грађе. Близина аналног отвора и вагине, али и краћи мокраћни канал су разлог лакшег проласка бактерија у уринарни тракт жена. У менопаузи се ситуација додатно „погоршава“ због губитка естрогена. Долази до „сувоће“ вагине и њеног скраћења, што има за последицу додатно скраћење мокраћног канала. Бактерије се лакше шире и продиру у уринарни тракт.

Фото: промо

Када се можемо сами решити уринарне инфекције, а када је обавезно посетити лекара?

Уринарну инфекцију пре свега потврђују њени симптоми. Јављање бурних тегоба захтева посету лекару ради прописивања најделотворније терапије. У случајевима понављаних инфекција требало би урадити и ултразвучни преглед, да се искључе други узроци који могу утицати на честе појаве инфекција. Уколико су тегобе благе или пацијенти желе да спрече понављање инфекција, могу самостално да узму природне, биљне препарате и да повећају унос течности.

Због чега неке жене никада немају уринарне инфекције, а некима се инфекције често понављају?

Разлог је, пре свега, смањени локални имунитет у бешици. Ове жене имају недостатак заштитних материја које облажу слузокожу уринарног система и имају улогу да спрече везивање бактерија. Код жена које имају учестале уринарне инфекције, бактерије (превасходно Ешерихија) које уђу у мокраћну бешику се, уместо да се избаце при првом следећем мокрењу напоље, везују за зид бешике и доводе до настанка инфекције. Из ових разлога развијени су препарати који имају за циљ да надоместе ове недостатке и спрече размножавање и везивање бактерија за слузокожу мокраћне бешике. Ови препарати (где спада и Натуроплеx®) представљају саставни део третмана. Препоручују се на почетку инфекције, како би се ублажиле тегобе, али и као помоћ да се Ешерихија и уринарне инфекције више не понављају.

проф. др Александар Вуксановић, специјалиста урологије.

Које су компликације уринарних инфекција и због чега настају?

Када се говори о компликацијама уринарних инфекција, онда се првенствено мисли на ширење инфекције на горњи део уринарног система, односно бубреге. Код мушкараца се уринарна инфекција компликује упалом простате, или тестиса и епидидимиса. У том смислу, поготово код мушкараца, важно је препознати симптоме у самом почетку. Један од знакова узнапредовале уринарне инфекције је повишена телесна температура, која је јасан знак да се ситуација компликује. Код свих особа код којих постоји повећан ризик од понављања инфекције значајне су превентивне мере.

Шта можемо предузети да се Ешерихија и друге уринарне инфекције не понављају?

Увек када постоји могућност да се инфекција поново развије, потребно је деловати превентивно, како би се спречило поновно ширење уринарне инфекције. У таквим случајевима препоручује се повећан унос течности и биљни препарати који имају за циљ да смање број бактерија у уринарном тракту. Од изузетног значаја су истовремена примена мера и природних препарата који помажу да се спречи везивање бактерија за зид бешике. На овај начин смањује се могућност понављања инфекција.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas