Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Злата вредни савети УРОЛОГА: Како да избегнете уринарне инфекције које су лети најчешће?

Са урологом др Ђорђем Алексићем разговарамо на који начин летњи фактори попут високих температура и повећане активности на отвореном, могу утицати на ризик од уринарних инфекција.

1688626044_shutterstock_552191665.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Уринарне инфекције представљају продор бактерија у мокраћни систем, у претходно стерилни урин. Летњи период носи додатни ризик за настанак уринарних инфекција услед пливања у базену или мору, где хигијенски услови често нису адекватни. Дужи боравак у мокром купаћем костиму као и купање у хладној реци, базену или мору, значајно повећавају ризик од настанка уринарне инфекције, посебно код осетљивих особа. Услед високих температура, лети се губи већа количина течности знојењем, што уз недовољан унос, доводи до дехидратације. У овим околностима уринарни путеви се слабо испирају што значајно повећава ризик за улазак и задржавање бактерија. Време потребно да се симптоми инфекције развију је често мање од 24х.

Најчешћи узрочник уринарних инфекција је бактерија Ешерихија. Она је нормални становник црева, док је за уринарни тракт штетна и доводи до инфекције. С друге стране, бактерије као што су Хламидија, Микоплазма и Уреаплазма представљају главне узрочнике сексуално преносивих болести, а доводе и до упале мокраћног канала. Осим непријатности коју изазивају у акутној фази болести, могу довести и до стерилитета.

Фото: Др Ђорђе Алексић

Жене су у четири пута већем ризику за настанак уринарних инфекција у односу на мушкарце. Око 50% жена бар једном у животу има уринарну инфекцију, док чак 30% жена има понављајуће уринарне инфекције.

Типични симптоми уринарне инфекције су: учестало мокрење, пецкање и бол при мокрењу, као и промена боје урина (замућен или сукрвичав урин). Ови знаци могу бити праћени боловима у доњем делу стомака и крстима. Повишена температура је знак да се инфекција са мокраћне бешике проширила и на горње делове уринарног система (уретер, бубрег).

Дијагноза уринарне инфекције поставља се на основу тегоба које пацијент има и лабораторијских налаза урина и крви. За брзу орјентацију потребан је налаз урина, а дефинитивна дијагноза се поставља на основу налаза уринокултуре. Крвна слика и ЦРП показују да ли се инфекција задржала на нивоу мокраћне бешике или се проширила и на бубрег.

Када се појаве знаци уринарне инфекције, прво треба дати урин на анализу. На основу микроскопског налаза урина може се брзо и лако утврдити постојање уринарне инфекције као и њен степен. У зависности од налаза урина и тежине клиничке слике доноси се одлука о начину третмана од повећаног уноса течности и давања биљних препарата, па све до моменталног започињања антибиотске терапије. Када стигне налаз уринокултуре (обично након 48х), могуће је променити антибиотик уколико првобитно дат није одговарајући по антибиограму.

Лечење уринарних инфекција се раније започињало антибиотицима широког спектра, који су некритички давани, не само у смислу дужине терапије која је често трајала и пар недеља већ и у смислу давања две или три врсте „јаких“ антибиотика. Овакав приступ је погрешан са више аспеката. Доводи до развоја отпорности бактерија на антибиотике, штетно делује на нормалну цревну флору чиме се угрожава здравље пацијента, доводи до развоја гљивичних инфекција, које се затим дуго и тешко лече. На крају овај приступ не даје боље резултате у смислу смањења стопе рецидива (понављања) инфекције у односу на друге начине лечења.

Када је потребно потражити лекарску помоћ?

Уколико типични симптоми уринарне инфекције (учестало мокрење, болови и печење при мокрењу) не престају и поред повећаног уноса течности и примене биљних препарата, ако дође до појаве крви у урину, у случају да се уз симптоме уринарне инфекције јави и повишена температура, или ако се уринарна инфекција јавила код дијабетичара или трудница, обавезно треба потражити медицинску помоћ.

Третман већине уринарних инфекција би се могла започети Натуроплеx® таблетама, а потом би се у зависности од тежине клиничке слике, лабораторијских налаза урина и почетног одговора на терапију, уколико је потребно, могла наставити антибиотицима. Натуроплеx ®је препарат који у себи садржи 5 врста биљака које својим активним принципима и заједничким деловањем утичу на бактерије, доприносе смањењу бола већ на почетку примене и помажу да се инфекције не понављају.

Како провести лето без брига?

САВЕТИ УРОЛОГА

  • Истуширајте се увек пре и после пливања у јавним базенима
  • Избегавајте седење на ивицама базена, нарочито ако је дрвена подлога
  • Правите честе паузе за одлазак у тоалет током путовања
  • Уносите довољно течности
  • Пресвлачите мокар купаћи костим
  • Избегавајте купање у хладном мору или реци
  • У путну апотеку спакујте неки биљни препарат као што је Натуроплеx®

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas