Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто би требало да ПИШКИТЕ ПОСЛЕ СЕКСА? Постоје три битна разлога

Зашто вам водичи за здравље и хигијену жена кажу да пишките након секса? Постоји неколико добрих разлога

1647027347_toilet-ge9de92a14_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

У овом кратком чланку ћемо објаснити какве везе мокрење после секса има са инфекцијама уринарног тракта (УТИ) и вашом бешиком.

Добра је идеја да увек пишките после секса. Посебно је користан за здравље жена. Ево неколико разлога зашто.

1. Инфекције уринарног тракта

Инфекција уринарног тракта (УТИ) је инфекција која се јавља у било ком делу уринарног система, као што су бешика, уретра или бубрези. Инфекција уринарног тракта се генерално јавља када бактерије уђу у ваш уринарни тракт кроз уретру и почну да се размножавају у вашој бешици. Ако природна одбрана вашег уринарног тракта не успе, бактерије могу расти и изазвати инфекцију.

Прочитајте још: МЕД, РЕН И ШАРГАРЕПА: Комбинација која олакшава дисање, чисти плућа и смирује кашаљ (РЕЦЕПТ)

Који су фактори ризика за инфекције уринарног тракта?

УТИ се чешће јављају код жена. Неке посебне ствари које повећавају ризик код жена да добију УТИ укључују:

  • Женска анатомија — уретре код жена су краће од мушких. Ово смањује раздаљину коју бактерије морају да пређу да уђу у бешику.
  • Одређене врсте контроле рађања — Жене које користе дијафрагме и/или спермицидне агенсе за контролу рађања имају повећан ризик од добијања УТИ.
  • Сексуална активност — Ризик од развоја УТИ је већи код жена које су сексуално активне него код жена које то нису. Ваш ризик се такође повећава ако имате новог сексуалног партнера.
  • Менопауза — Смањен ниво хормона естрогена након менопаузе изазива промене уринарног тракта, што вас чини склонијим инфекцијама.

Симптоми и знаци инфекције уринарног тракта су:

  • Изненадна жеља за пишкињем
  • Повећана учесталост мокрења (можете често мокрење мале количине урина)
  • Печење или бол током мокрења
  • Замућен или смрдљив урин
  • Крв у урину
  • Бол у доњем делу стомака
  • Осећајте се лоше или уморно
  • Промене у понашању као што су узнемиреност или тешка конфузија, посебно код старијих особа

2. Женска уретра

Уретра је орган налик цеви који помаже у избацивању урина из бешике. Женске уретре су краће (око 2,5 до 4 центиметра) од мушких (око 15 до 20 центиметара). 

Када пишките након секса, то може помоћи у избацивању бактерија из уретре

Ово чини жене склонијим обољевању од УТИ, јер бактерије морају да путују краћу раздаљину да би ушле у бешику. Класичан симптом УТИ је осећај печења у уретри током мокрења. Ово се дешава зато што бактерије могу расти у мокраћној бешици, бубрезима или уретри.

3. Бешика

Здравље ваше бешике може директно утицати на ваш сексуални живот. Бешика се налази између ваших карличних костију и представља мишићав, шупљи орган који се шири да задржи урин. Ваши мишићи мокраћне бешике се опуштају док се пуни урином, али када је у пуном капацитету, шаље сигнале вашем мозгу да га испразни.

Лечење инфекције уринарног тракта
Посетите свог лекара ако развијете симптоме и знаке инфекције уринарног тракта. Они могу преписати антибиотике за њихово лечење. Након почетка лечења, симптоми УТИ обично почињу да нестају у року од пет дана. Уверите се да сте завршили цео ток лека, чак и ако се симптоми побољшају одмах.

Током секса, бактерије могу ући у вашу уретру, повећавајући ваше шансе да добијете инфекцију. Због тога је важно да увек пишките након секса јер мокрење избацује клице.

Секс са пуном бешиком такође повећава ваше шансе за развој стресне уринарне инконтиненције. Ово стање се развија због слабих мишића дна карлице и/или слабог сфинктера уретре. У овом стању, бешика може да цури урин током било каквог покрета који на њу врши притисак, као што је кашљање, вежбање, смех, кијање или секс.  

Увек пишки после секса

Увек је добра идеја пишкити после секса, посебно за жене. Пошто су уретре код жена краће од мушких, бактерије могу лако ући и изазвати инфекцију уринарног тракта. Када пишките након секса, то може помоћи у избацивању бактерија из уретре. Ово помаже у превенцији УТИ.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas