Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Оставите све што радите и ОДМАХ СЕ ОПУСТИТЕ! Стрес доноси здравствене проблеме какве не можете ни да замислите!

Много читамо о стресу и начинима опуштања. Сада постоји доста техника којима можемо себи дати одушка и смањити стрес. Међутим некада не схватамо одмах стресне ситуације и колико дуго смо били у њима, те можемо сносити последице стреса које нису нимало лаке!

1649249261_depression-g7ee695e67_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Стрес је нормална људска реакција која се дешава свима. У ствари, људско тело је дизајнирано да доживи стрес и реагује на њега. Када доживите промене или изазове (стресоре), ваше тело производи физичке и менталне одговоре. То је стрес.

Прочитајте још: Овај зачин је као ЛЕК користио још Хипократ: Погледајте каква дејства има МОЋНИ ЦЕЛЕР на организам

Реакције на стрес помажу вашем телу да се прилагоди новим ситуацијама. Стрес може бити позитиван, одржавајући нас будним, мотивисаним и спремним да избегнемо опасност. На пример, ако вам предстоји важан тест, одговор на стрес може помоћи вашем телу да ради више. Али стрес постаје проблем када се стресори настављају без олакшања или периода опуштања.

Шта се дешава са телом током стреса?

Аутономни нервни систем тела контролише ваш откуцај срца, дисање, промене вида и још много тога. Његов уграђени одговор на стрес, „бори се или бежи" одговор, помаже телу да се суочи са стресним ситуацијама.

Када особа има дуготрајан (хронични) стрес, континуирано активирање одговора на стрес изазива хабање тела. Развијају се физички, емоционални и бихејвиорални симптоми.

Физички симптоми стреса укључују:

Бол у грудима или осећај као да вам срце куца.
Исцрпљеност или проблеми са спавањем.
Главобоље, вртоглавица или дрхтање.
Висок крвни притисак.
Напетост мишића или стезање вилице.
Проблеми са стомаком или варењем.
Проблеми са сексом.
Слаб имуни систем.

Стрес може довести до емоционалних и менталних симптома као што су:

Анксиозност или раздражљивост.
Депресија.
Напади панике.
Туга.

Често људи са хроничним стресом покушавају да га контролишу нездравим понашањем, укључујући:

Превише или пречесто конзумирање алкохола.
Коцкање.
Преједање или развој поремећаја у исхрани.
Компулзивно учествовање у сексу, куповини или прегледању интернета.
Пушење.
Коришћење дрога.

Како се стрес дијагностикује?

Стрес је субјективан - не може се мерити тестовима. Само особа која га доживљава може утврдити да ли је присутна и колико је озбиљно. Ако имате хронични стрес, ваш здравствени радник може проценити симптоме који су резултат стреса. На пример, висок крвни притисак се може дијагностиковати и лечити.

Које су неке стратегије за ослобађање од стреса?

Вежбајте када осетите да се појављују симптоми стреса. Радите све што волите и што мислите да би вас опустило, па била то и топла купка. На крају сваког дана одвојите тренутак да размислите о томе шта сте постигли, а не о ономе што нисте урадили. Поставите циљеве за свој дан, недељу и месец. Радите што више, јер кроз рад се ослобађа доста стреса, а и активности вам преокупирају мозак тако да нећете превише размишљати о томе шта вас је довелу у стресну ситуацију. Такође препоручује се физички рад, јер на тај начин каналишемо сву негативну енергију која се наталожила у телу. 

Правилна исхрана, вежбање и довољно сна помажу вашем телу да боље поднесе стрес. Останите позитивни и вежбајте захвалност, признајући добре делове свог дана или живота. Прихватите да не можете контролисати све. Пронађите начине да се ослободите бриге о ситуацијама које не можете да промените. Останите повезани са људима који вас умирују, чине срећним, пружају емоционалну подршку и помажу вам у практичним стварима. 

Када треба да разговарам са доктором о стресу?

Требало би да потражите медицинску помоћ ако се осећате преоптерећено, ако користите дрогу или алкохол да бисте се изборили, или ако размишљате о томе да се повредите. Ваш лекар примарне здравствене заштите може вам помоћи тако што ће вам дати савет, преписати лекове или вас упутити терапеуту. Такође и ако имате осећај да губите контролу над својим животом и да не можете да контролишете количину стреса у вама морате се обратити лекару како би спречили горе последице по ваше здравље. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas