Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РЕМ ФАЗА

Ово је ПРВА СТВАР коју урадите чим отворите очи? Не желимо да вас УПЛАШИМО, али требало би да посетите лекара (ВИДЕО)

Проблем са одлгањем аларма односи се на раздобље током уласка и изласка из РЕМ фазе сна.

1602162910_CaptureWW.JPG
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Бе Инспиред
Oglas

Ако сте једни од оних који увек одлажу аларм ујутру, чак и након добро проспаване ноћи, медицински стручњаци сугеришу да нешто друго можда није у реду са вама.

Наиме, према недавном извештају клинике за истраживање поремећаја спавања у Кливленду, ако кликнете на одлагање аларма чак и када сте добро спавали, време је да посетите свог лекара.

Стручњаци наглашавају да није свако спавање исто и да начин на који се завршава ноћни сан може бити индикатор вашег стања током дана. Када одложите аларм, реметите РЕМ фазу сна, односно ресторативно стање сна, тврди докторка Рина Мехра, директорка клинике у Кливленду.

Прочитајте још: Будите се УМОРНИ? Ове навике вам ОМЕТАЈУ САН

Сваке ноћи пролазимо кроз две основне фазе спавања, РЕМ и не-РЕМ сан. Национални институт за неуролошке поремећаје и мождани удар описује не-РЕМ спавање као кретање кроз три фазе: у првој прелазите из будности у сан, у другој улазите у лагани сан, а у трећој улазите у најдубљи ниво сна на најдужи период. Неколико пута током ноћи измењујете ове фазе. Највише времена проведете у другој фази, а због треће се ујутру осећате освежено.

Последице лошег спавања

С друге стране, РЕМ фаза наступа око 90 минута након што заспите.

- Очи вам се брзо померају са једне стране на другу иза затворених капака. Дисање постаје брже и неправилно, а пулс и крвни притисак повећавању се готово до нивоа у ком су када сте будни. Већина сањања догађа се током РЕМ фазе, иако се може догодити и током не-РЕМ спавања. Мишићи руку и ногу постају привремено паралисани - стоји у објашњењу.

Прочитајте још: Притиском МАЛОГ ПРСТА решите се проблема са КОСТИМА: Ево шта се деси када стиснете остале прсте!

Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Бе Инспиред

Проблем са одлагањем аларма односи се на раздобље током уласка и изласка из РЕМ фазе сна. Уз већ повишен ниво опрезности, нарушавање овог сна алармом сваких 10 минута може проузроковати тзв. "фигхт ор флигхт" реакцију, повисити крвни притисак и пулс, док је интервал прекратак за одморан сан. Сан у којем се недовољно одморите може допринети дебљању, кардиоваскуларним болестима, високом крвном притиску, ослабљеном имунитету и дијабетесу, упозоравају стручњаци.

Прочитајте још: Њихова улога је важна за наш организам: Како надокнадити НЕДОСТАТАК ЕЛЕКТРОЛИТА

Побрините се да имате седам до осам сати квалитетног сна. Ако успете у томе, а ако и даље осећате потребу да одлажете аларм, онда бисте вероватно требали да посетите свог лекара како бисте се уверили да не патите од поремећаја спавања који би могао допринети вашој потреби за одлагањем аларма - каже Мехра.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas