· · Коментари: 0
Орална хигијена

Перите зубе и када ИЗЛАЗИТЕ и када УЛАЗИТЕ у кућу, јер тако себи СПАШАВАТЕ ЖИВОТ!

Постоје контроверзе око одређених састојака за које се претпоставља да су кључни у заштити од вируса.

1603284096_Depositphotos_245899898_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Професор Мартин Ади са Универзитета у Бристолу рекао је да паста за зубе садржи исте супстанце као и гел за дезинфекцију руку (њихов састав, наравно, није у потпуности исти).

Како је објаснио професор Ади, прањем зуба можете да уништите честице вируса ако доспеју до ваших уста, да спречите њихово разможавање и појаву болести. Такође, ова радња смањује количину вируса што има огроман утицај на тежину обољења (мања количина значи мањи ризик и лакшу клиничку слику), уколико се заразите, као и на саму инфективност једне особе по друге (вирусно оптерећење).

- Антимикробно дејство зубне пасте траје у устима три до пет сати и тиме се смањује вирусно оптерећење у пљувачки и уклањају честице вируса уколико их има у устима - објаснио је.

Прочитајте још: ОВО ПОВРЋЕ ЈАЧА ИМУНИТЕТ! Конзумирајте га што више и за вас нема зиме

Стручњак је саветовао да се зуби перу што чешће, сваки пут када се излази напоље - у куповину или на тренинг (и наравно, након доласка кући). Напоменуо је да би јавне службе требало да прање зуба уврсте у превентивну меру, пођеднако важну као ношење маски и држање дистанце.

Препоручио је и употребу течности за испирање уста из истих разлога

Тврдње професора су засада теоријски могуће, остаје да се истраже у пракси. Такође, треба имати на уму да су делотворне уколико вирус у организам уђе преко уста. Треба имати на уму да короном можете да се заразите и преко слузокоже очију и носа.

Фото: Депозит

На важност количине вируса указао је и Оксфордски центар за ковид-19, који је напоменуо да већа количина честица вируса значи теже обољење и већу инфективност по друге.

А на то колико је прање зуба битно у превентиви ковида, који може да доведе до фаталног исхода, професор Ади је указао још у априлу у часопису "Дентал Јоурнал". Поручио је тада да га чуди зашто струка није препоручила да људи чешће одржавају оралну хигијену. Позвао је владе да саопште да се зуби перу два пута дневно по два минута.

Прочитајте још: "Смејали су се вирусу у болници, а у собама ћелаве девојчице уплашене повраћају и траже маму"

Напоменуо је да већина пасти, ако не и све, садрже кључне састојке којих има у дезинфекцијским геловима који се користе од почетка пандемије. Није, међутим, прецизирао о којим састојцима се ради.

Постоје контроверзе око одређених састојака за које се претпоставља да су кључни у заштити од вируса.

Са друге стране, научници из Јужне Кореје подржали су још раније идеју да средства за испирање уста могу да спрече ширење корона вируса. Међутим, СЗО је одбацила ту могућност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.