Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЛЕСОМ ДО БОЉЕГ ОСЕЋАЈА: Како су повезани телесни покрети и наше емоционално стање?

Поред метода на којима је заснована, плесна терапија се састоји од техника плеса, које дају кориснику оквир у коме може да се осећа пријатно кроз аутентично телесно изражавање

1686384542_shutterstock_1954382029-ples-naslovna.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Плесна терапија (данце тхерапy) је терапијска употреба покрета као процеса који негује емоционалну, когнитивну, социјалну и физичку интеграцију појединца, заснивајући се на експресивној природи плеса и његовој трансформативној моћи.

Практичари терапије плесом се слажу да су емоције енергија, која се ослобађа на много начина и не може се увек изразити вербално, или адекватно каналисати на други начин, па тако поједине интензивне емоције остају заробљене у неким деловима тела. Одређени покрети тела могу бити окидачи за ослобађање блокиране енергије, и то се може десити спонтано – можемо осећати страх, анксиозност, тугу, радост у неким ситуацијама за које не очекујете да ће утицати на вас.

Када се ни на који начин не ослобађа, потиснута енергија се манифестује кроз болести, функционална ограничења, фантомске болове и нелагодности. Тело памти, а плесна терапија ослобађа и усмерава то памћење (болних и трауматичних искустава).

Шта је плесна терапија и како се изводи

Плесна терапија је начин да кроз покрет слободно изразите оно што носите у свом ћелијском (телесном) сећању, што није испроцесуирано и представља извор психолошких сметњи. Покрет помаже да интегришемо све начине на које морамо да обрадимо искуства, и да научимо како да се носимо са њима а да се не разболимо.

Плесну терапију воде терапеути специјализовани за ову методу, користећи широк спектар ритмова и техника у индивидуалном приступу. У суштини, ради се на напетости мишића, правилном држању, регулацији дисања и изражавању емоција, са циљем да се унутрашњи свет интегрише са спољашњим, како би се емоције препознале и трансформисале.

Од свог настанка, средином 20. века, плесна терапија се развијала кроз три методе – Лабанову анализу покрета (ЛМА), психодијагностички инвентар покрета (МПИ) и профил Кестенберговог покрета. Поред метода на којима је заснована, плесна терапија се састоји од техника плеса, које дају кориснику оквир у коме може да се осећа пријатно кроз аутентично телесно изражавање; имитације, која се користи као средство за препознавање комплексних осећања, која је тешко раздвојити и идентификовати; импровизације, која служи да се превазиђу ограничења која намеће ум, олакша повезивање са осећањем и доведе до самопрепознавања и самоприхватања и креације, која је резултат комбинације плесне технке и импровизције, као начин да се подигне самопоштовање и унутрашњи свет изнесе напоље. Тада искуства и трауме престају да буду терет, јер се трансформишу кроз кретање.

Терапеути који се баве покретом и плесом, користе инструкције које вас подстичу да се повежете са специфичним сликама и покретима, везаним за процес кроз који пролазите. На пример, терапеут вас може упутити да ''растете као дрво, течете као вода, лелујате као ветар'', како би се ваше реакције и осећања покренула.

Предности плесне терапије у раду на специфичним конфликтима
Искривљена слика о телу

Плесна терапија се препоручује људима који имају лошу слику о телу, или су забринути због свог изгледа. Процес повезивања унутрашњег света са окружењем, помаже да се развије истинска перцепција сопственог тела, која укључује прихватање и самопоштовање.

Плесна терапија и трауме

Интензивне емоције које се доживљавају приликом трауме, обично остају повезане са деловима тела, у телесном сећању. Изражавање кроз покрет стимулише препознавање тих емоција и отвара могућност да се оне трансформишу и постану подношљивије.

Плесна терапија и функционална ограничења

Плесна терапија је један од најбољих начина за промовисање експресије тела код људи са функционалним ограничењима, као што су она изазвана цереброваскуларним болестима, ампутацијом или оштећењем приликом физичке трауме. То им омогућава да увиде да своје тело и даље могу да користе за стварање и побољшање свог психо-емоционалног благостања.

Повећање капацитета за комуникацију

Плесна терапија помаже људима да комуницирају и изражавају се кроз тело, што постаје нов начин комуникације без анксиозности и страхова. Идеална је као допуна логопедској терапији код деце и за лечење људи са стањима као што су муцање или социјална фобија.

Током више од пола века плесна терапија се показала као моћан начин лечења тела и ума, а њена терапеутска моћ није ограничена на оне који пате физички или емоционално. Она такође побољшава физички кондицију, спречава појаву болести, подстиче кративност и лични развој и представља позитивно и јединствено искуство.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas