Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БЕБЕ

Првих 1.000 дана је најважније у животу БЕБЕ, а пандемија је створила ОВАЈ проблем

Трећина деце не добија услуге које су им потребне, што забрињав јер рани развој деце не може да чека - многе интервенције које се пропусте у раном узрасту касније се не могу надокнадити, упозорили су стручњаци на вебинару који су организовали Удружење педијатара Србије и Уницеф.

1609056401_depozit.png
Oglas

Деца су веома погођена пандемијом ковида 19, и то на специфичан начин: не толико због саме болести колико због низа "пропратних ефеката", као што су одлагање вакцинације или превентивних прегледа са којима родитељи, због пандемије, оклевају.

Рут Стјуарт, амбасадорка Аустралије у Србији, рекла је да су првих 1.000 дана дететовог живота кључни период који обликује његов развој и благостање. Деца напредују када у овим раним годинама имају подржавајуће окружење.

Прочитајте још: Рендген може да завара, сетоскоп да превари, ОВА ствар најпоузданије утврђује упалу плућа

- Криза ковида 19 променила је све наше животе. Иако нам је свима било тешко, отварају се нове могућности за учење и подршку нашој деци у њиховом развоју. Драго ми је што је аустралијска стручна подршка допринела развоју апликације "Хало беба", која ће родитељима помоћи да пруже деци подршку која им је потребна како би могла да напредују у овим тешким временима - рекла је амбасадорка Аустралије.

Профил педијатра
Педијатар треба да има знања, вештине и алате да препозна потребе породице и да, ако не може он да помогне, мора да зна пут и да прође са породицом заједно тај пут до врата оног ко може да помогне

Професор Франк Оберклајд (Краљевска дечја болница у Мелбурну) указао је на потребу другачијег, интегрисаног приступа и сарадње.

У Аустралији сањамо о "једним вратима".

- У Аустралији сањамо о томе да у систему постоје "једна врата" за родитеља и да се превазиђе још присутна фрагментираност услуга за децу и родитеље, тако да на која год врата да закуца родитељ, то су права врата - рекао је професор Франк Оберклајд.

Прочитајте још: Доктор Тиодоровић упозорава: Брзо тест на корону из АПОТЕКЕ је брз, али...

Представљајући домаћу праксу у области развојне педијатрије професор др Александра Стојадиновић, са Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине и чланица Удружења педијатара Србије, указала је на потребу да курикулуми за педијатре на факултету буду обогаћени тако да рани развој буде заступљен у већој мери.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas