· · Коментари: 0
САВЕТИ

Разлози због којих треба више да се грлите

Морате признати да је загрљај једна јако лепа ствар

1607105289_Depositphotos_28688203_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Било да сте у наручју партнера или да се поздрављате са пријатељем ког нисте дуго видели, тај осећај топлине је нешто најлепше што можете осетити.

Прочитајте још: Седам ЗДРАВСТВЕНИХ УПОЗОРЕЊА која нам шаљу УСНЕ

Зато ћете у наставку текста видети седам разлога зашто треба више да се грлимо и како загрљај утиче на нас.

 

Чини да се осећамо добро

Када загрлимо неког, у наш организам се опушта хормон окситоцин који чини да се осетимо добро и пријатно изнутра. Окситоцин је познат и по томе да утиче на то да се осећамо предано и поверљиво према некоме.

 

 

Фото: деспоситос

Утиче на смањење крвног притиска

Хормони који се опуштају у вашем телу током загрљаја не утичу само на то да се осећате добро, већ се активирају рецептори који шаљу сигнале у део мозга који утиче на смањење крвног притиска.

Загрљај је добар за наше срце

Знате онај осећај кад загрлите неког па осетите како вам је топло око срца? Студије су показале да људи који су целог живота имали такав осећај имају нормалан рад срца, док код људи који се ретко грле рад срца може бити убрзан.

 

Студије су показале да је загрљај или чак нежан додир много важнији за људе како бивају старији. Психолог Џенис Кисолст-Глејсер је изјавила да људи како су старији постају осетљивији и рањивији па је сваки нежан додир од великог значаја за њихово психичко здравље. Старији људи који су сами имају тенденцију да буду депресивни што може да доведе до других здравствених проблема.

 

Фото: деспоситос

Загрљај је природан начин ослобађања од стреса

Осећате се исцрпљено и депресивно? Одмах пронађите неког ког ћете загрлити јер се у том случају у наш организам опушта хормон кортизол који доводи до тога да се смањи тензија у организму и шаљу умирујући сигнали до мозга.

Бебе које се више грле мање ће бити под стресом кад одрасту

Студије су показале да бебе које имају више пажње од родитеља и које често осете нежан загрљај, кад одрасту имају мање могућности да буду под стресом. Комбинација природе и одгоја доводе до тога да се бебе, кад одрасту, лакше изборе са стресним ситуацијама.

Прочитајте још: Први закон за лепе усне је ВЛАЖАН, а други је СОЧАН

 

Смањује се осећај страха

Студије су показале да загрљај и нежни додири могу да утичу на смањење страха од смрти. Додир је веома моћан механизам који, чак и кад је симулиран од другог лица, на пример омиљеног меде, може значајно да утиче на то да се код људи смањи осећај страха. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.