Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Решена дилема: Да ли су СЛАНИНИЦА И БЕЛИ ЛУК, добри или лоши за здравље?

Кад нам неко спомене свињску маст, ми одмах помислимо на срчани удар, запушене артерије, шлог, прекомерно гојење…

1616153734_slanina.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/ Тв Локи
Oglas

Лекари препоручују обраћање пажње на производе животињског порекла, који се могу безбедно користити за спречавање болести и борбу против инфекција. Један од ових производа је свежа сланина.

Постоје многе легенде о опасностима конзумирања свињске масти, које често плаше људе који воле овај производ. Данас ћемо размрсити све све недоумице око овог питања и разбити већину митова.

Маст узрокује дебљање и гојазност

То није у потпуности тачно: свињска маст, као и друга храна, негативно утиче на људско тело само у превеликим количинама. За здраве људе који не пате од проблема са гастроинтестиналним трактом, јетром и панкреасом, масти ће имати користи.

Дневна норма свеже свињске масти за здраву особу је 10-30 грама дневно.

Свињска маст је изузетно тешка храна

Ово је такође мит: код здравих људи масноћа не узрокује пробавне проблеме. Поткожне масти су невероватно корисне за наше тело, јер се овај производ топи на нашој телесној температури. Вреди напоменути да је контраиндикована за људе који пате од проблема са производњом жучи.

Свињска маст је чврста масноћа

А ко је рекао да је то лоше? Поткожна маст је јединствена структура која је богата ретком арахидонском киселином. Ова супстанца је изузетно неопходна за наше тело, јер ниједан имунолошки одговор не може без ње, а ова киселина је неопходна и за метаболизам холестерола.

Свињска маст садржи велику количину холестерола

Као и сваки животињски производ, свињска маст садржи холестерол. Али његов број није тако велик као што смо некада мислили. 100 грама свеже свињске масти садржи 70-100 милиграма холестерола. За поређење, 100 грама говеђег бубрега садржи 1.126 милиграма холестерола.

Не брините ако сте конзумирали производ који садржи велику количину ове супстанце. Лекари већ дуго потврђују чињеницу да количина холестерола у крви и ткивима мало зависи од тога колико поједете.

Метаболизам холестерола је много важнији. Тело мора да прими максимум корисних супстанци и правилно их обради. У томе ће му помоћи киселине садржане у мастима – линолна и арахидонска.
Свињска маст са хлебом је веома штетна!


Фото: Депозит

Чудно, то такође није тачно. Ова комбинација је изузетно корисна за наше тело: оба производа се савршено апсорбују под условом да је особа здрава.

За оне који покушавају да смршају сланина ће такође добро обавити посао, јер је одличан извор енергије. Свињска маст са поврћем је најбољи избор током дијете.

Тачка димљења свињске масти је око 190 степени Целзијуса, што је чини погодном за печење и пржење. Иначе, добра ствар је и та што је свињска маст без мириса и укуса, ако је у добром стању и ако се правилно припреми. Осим тога, месо које се пржи на свињској масти неће толико упити масноћу, биће брже готово и лакше за варење.

Наравно није свеједно хоћете ли храну спремати на индустријској или тзв.”домаћој масти”. Домаћа маст добија се топљењем свежег и чистог масног ткива скроз здравих свиња.

Квалитет зависи и од дела сала које се топи, а понајвише зависи од врсте свиње, као и од тога на који начин је храњена. Оно што је сигурно је да ће свиња која једе природну храну и живи на отвореном простору, слободно се креће, дати знатно квалитетнију маст него она храњена концентратима и чија је маст индустријски обрађена.

Као и сву индустријску прерађену храну, ову маст је најбоље избегавати и бирати квалитетну маст од домаћих, проверених локалних произвођача. Уосталом, када се говори о предностима свињске масти у кухињи, и њеним бенефитима по наш организам, мисли се управо на ту квалитетну маст.

Зато, кад вам се приједе масти и хлеба па и лук и алева паприка приде или чварци, сланиница и бели лук, приуштите себи тај гушт и задовољите душу али будите умерени у конзумацији јер све што је прекомерно може нам шкодити.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas