· · Коментари: 0

Савет кардиолога: Уколико осетите БОЛ У ГРУДИМА, ово НИКАКО не смете да радите

Бол у грудима може да буде веома опасан

1660380281_bol-u-grudima.jpg
Фото: Унпласх.цом

Бол у грудима најчешће тумачимо као сигуран знак срчаног удара, али овај знак може да указује и на многе друге болести и стања.

Прочитајте још: Срби је обожавају, а чини чуда за здравље: Ова воћка знатно смањује ниво холестерола у крви

Будући да су кардиоваскуларне болести најчешће у целом свету и да сваке године огроман број људи умре од инфаркта, није чудо што нам се све лампице за аларм попале кад осетимо бол у грудима.

Руска кардиолошкиња Олга Савонина открила је шта никако не треба да радите кад осетите бол у пределу срца...

Одмах престаните са активностима

"Прво, ако сте усред неке физичке активности, одмах престаните. Друго, употреба таблета на своју руку, тачније нитроглицерина - а без претходног саветовања са стручним лицем, не само да може да буде бескорисна у овом случају, већ ће и повећати ризик од оштећења", објаснила је.

Такође, кардиолошкиња не препоручује да масирате болно место, покушавате да 'охладите' груди, пијете раствор соде бикарбоне, као ни хладну воду. Савонина наглашава да потражите и друге симптоме срчаног удара, пре него што сами донесте дијагнозу, знаке као што су осећај стезања у грудима, 'трзања' у руци, врату, вилици, појаву бола при великом напору или брзом ходању и његово повлачење у мировању.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.