Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Савршено за РАДНИ ДАН: 6 намирница које нам дају ЕНЕРГИЈУ

Да ли стално пијете кафу да бисте се развеселили? Али не даје нам само она енергију...

1678829120_259273_25293-profimedia-0280522934-ig_f.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Тело добија највећи део енергије из угљених хидрата. Цела зрна су богата угљеним хидратима, који се називају и спори угљени хидрати јер им је потребно много времена за варење. Захваљујући овом својству, каша, од којих постоји велики број сорти, дуго даје набој живахности.

Лариса Бавикина, руска нутриционисткиња и ендокринолог саветује да за доручак можете јести овсене пахуљице, као и хељду, пиринач, просо, бисерни јечам, булгур, просо и многе друге. Постоји универзално правило: што дуже треба да кувате кашу, то је здравија. Поред тога, житарице садрже витамине Б и влакна, што побољшава варење.

Тамна чоколада

Чоколада побољшава менталне тапете и представља извор енергије. Супстанце садржане у зрну какаоа, а то су кофеин и теобромин, изузетно тонирају. Зрна какаоа такође садрже анандамид, због чега се назива „молекулом кеа“. Повећава ниво хормона среће (ендорфина). Ако једете шест грама чоколаде сваки дан, тело ће добити све корисне особине производа и неће добити на тежини. Бирајте чоколаду са високим садржајем какаа (најмање 70%).

Кафа

Кофеин стимулише тело коришћењем залиха молекула који разлажу два додира енергије. У почетку, чаша овог пића одмах додаје снагу и енергију. Кафа је најпопуларнији извор енергије. Али ако користите овај метод пуњења пречесто, онда се енергија брзо уздрма, осећај умора се појачава. Након тога, одмор и опоравак организације ће потрајати више времена.

Банана

Банана је богата глукозом и фруктозом, као и грињама које вам омогућавају да користите енергију угљених хидрата. Дакле, јести банану за доручак или као ужину је одлична идеја. Научници стално говоре о пријатном бонусу овог воћа: повећава ниво допамина - хормона радости.

Јабуке

Захваљујући богатом садржају природних шећера, јабуке гриња обезбеђују споро и трајно ослобађање енергије. Осим тога, у јабукама има доста каменчића. Студије су показале да антиоксиданси који се налазе у јабукама могу успорити варење угљених хидрата. Због тога издржавају енергију током дужег временског периода.

Јогурт

Јогурт је богат протеинима, као и угљеним хидратима: галактозом и лактозом, чија апсорпција само успорава протеин. Крајњи резултат је хранљива и здрава ужина која ће вам дати додатну енергију током целог дана. Приликом одабира јогурта обратите пажњу на то да у њему нема адитива - скроба и разних пуњења. У супротном, ефекат ће бити потпуно контрапродуктиван.

Ораси и хумус

Орашасти плодови садрже протеине, масне киселине, сложене угљене хидрате и влакна која тело може да користи за одрживу енергију. Хумус од ораха, паста од сусама (тахини), путер и лимун. Комбинација ових састојака даје добру енергију.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas