Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШЕСТ НАЧИНА да останемо здрави док радимо седећи за рачунаром

Велики број људи ради посао на коме углавном седи.

1634645883_Depositphotos_149139673_S.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Звучи лако, али нимало није. Велики број људи ради посао на коме углавном седи. Можда звучи као неактиван посао, али дефинитиво има бројне негативне ефекте. Целодневно седење повећава ризик од хроничних здравствених проблема попут дијабетеса типа 2, гојазности и срчаних обољења.

Рад за рачунаром и здравље

То ипак не значи да морате да се одрекнете оваквог типа посла. Помоћу следећих савета можете радити за рачунаром, а да останете флексибилни и здрави.

Вежбајте добро држање

Размислите о начину на који седите. Важно је да док седимо не буде погрбљени, колико год то некада било тешко. Лоше држање може да напреже мишиће и зглобове, што доводи до проблема с равнотежом, умором и боловима у леђима и врату. Такође може да учини кретање, вежбање и свакодневне активности, потпуно непријатним.

Прочитајте још: НЕОЧЕКИВАНИ ЗНАЦИ ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМ С ПРИТИСКОМ! Последња 2 вам не би пала на памет, а сигнал су ОПАСНОСТИ по живот

Подесите монитор и екран

Водите рачуна о подешавању рачунара. Монитор поставите директно у видном пољу да не бисте гледали горе или доле у ​​екран. Ово ће ваш врат држати у неутралном положају, спречавајуц́и напрезање врата и рамена. Такође, заштитите очи смањењем одсјаја екрана. Одсјај екрана тера вас да жмирите или трљате очи да бисте боље видели екран, што на крају доводи до напрезања очију.

Правите редовне паузе

Дуго седење у истом положају може да затегне многе мишиће. Ово изазива бол и напетост, што отежава кретање чак и када завршите са радом. Да бисте то спречили покушајте да устанете сваких 20 до 30 минута како бисте избегли да останете у истом положају дуже време.

Периодично одмарање током ментално захтевних задатака може да помогне у смањењу умора и когнитивног преоптерећења и повећати укупне перформансе.

Здраве, хранљиве грицкалице

Грицкање вас може заситити између оброка, такође стабилизује шећер у крви, дајући вам довољно енергије да победите дан.

Прочитајте још: Колико често додирујете лице? Четири једноставна начина да се решите ове навике

Ручајте далеко од рачунара

Примамљиво је ручати за радним столом, посебно када сте оптерећени послом. Међутим, покушајте да ову рутину промените. Ово повећава ваше поштовање према оброку, што вам на крају помаже да се осећате задовољније, Реал Симпле. 

Пијте пуно течности

Чак и када седите цео дан, важно је да останете хидрирани. Током дана непрестано губимо ту воду знојењем, дисањем и нормалним телесним функцијама.

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas