· · Коментари: 0

Симптоми ХОРМОНСКЕ НЕРАВНОТЕЖЕ: Како избалансирати одређени хормон ПРИРОДНИМ ПУТЕМ

Хормони често могу бити разлог зашто добијате на тежини чак и када се придржавате дијете или зашто се стално осећате успорено или уморно

1652978655_women-gb8523649a_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Хормонски дисбаланс погађа милионе људи широм света, у облику дијабетеса, поремећаја штитне жлезде, менструалних неправилности, неплодности, ниског тестостерона и доминације естрогена. Откривамо све о вашим хормонима и како их уравнотежити!

Прочитајте још: Један од најздравијих зачина на свету: Све предности и благодети магичне КУРКУМЕ

Који су симптоми хормонске неравнотеже?

Симптоми хормонске неравнотеже могу бити хронични умор, осећај анксиозности, депресије, добијање или губитак тежине, смањен либидо, повећан апетит, проблеми са спавањем, презнојавање, итд. У већини случајева,  узроци хормонске неравнотеже су нездрава исхрана, начин живота, здравствени проблеми, упале, стресан начин живота, генетска подложност и токсичност организма. 

Хормони као што су кортизол, естроген, тестостерон, адреналин или инсулин су изузетно важни за контролу вашег апетита, тежине и расположења међу многим другим улогама које имају у људском телу.

Како функционишу различити хормони и како их природно избалансирати?

Естроген је одговоран за изградњу костију и апсорпцију минерала, као и за менструални циклус жена. Естроген је такође важан за здравље коже, мозга и кардиоваскуларног система. Скоро 80% свих жена има доминацију естрогена, што је често резултат превише алкохола, конзумирања црвеног меса или једињења из животне средине као што су фталати или парабени. Знаци доминације естрогена укључују целулит, задржавање воде, вишак тежине у пределу кука и бутина, повећање величине груди, раздражљивост и цисте на јајницима. Недостатак естрогена може изазвати нередовну менструацију, недостатак менструације, промене расположења, смањен либидо, потешкоће да затрудњете и рану менопаузу.

Како уравнотежити естроген:
Доминација естрогена се најбоље може контролисати ограничавањем конзумирања црвеног меса, алкохола и кофеина. Да бисте природно смањили нивое естрогена, једите више поврћа и хране богате влакнима . Влакна ће помоћи у уклањању естрогена из вашег тела. Елиминишите практичну и високо обрађену храну, чипс, соду и микроталасну пећницу, готова јела итд.

Тестостерон је познат као главни мушки полни хормон, међутим, присутан је и у женском телу. Тестостерон доприноси либиду и одговоран је за многе промене кроз које жене пролазе током пубертета, укључујући акне. Низак тестостерон код жена најчешће се идентификује по недостатку либида, физичкој неспособности да се узбуде, ненормално сувој кожи и све ломљивијој коси.

Како уравнотежити тестостерон:
Укључите више цинка у своју исхрану за који је познато да подржава производњу тестостерона. Намирнице богате цинком су семенке бундеве, црна чоколада, остриге. Или једноставно узмите капсуле цинка. Вежбајте редовно и смањите шећер, кофеин и млечне производе. 

Инсулин је хормон који ствара ваш панкреас који помаже у регулисању нивоа шећера у крви. Што више шећера у вашој исхрани, ваше тело постаје отпорније на деловање инсулина, што значи да складиштите више калорија у облику масти. Складиштење масти у стомаку и надлактицама је знак инсулинске резистенције, као и интензивна жудња за слатком храном. Избегавање хране направљене од рафинисаног шећера и брашна сигурно ће вам помоћи да уравнотежите овај хормон.

Како природно уравнотежити инсулин:
Унесите довољно протеина и здравих масти у своју исхрану. Једите редовно и немојте грицкати између оброка!
Једите угљене хидрате са ниским гликемијским индексом (цела зрна, пасуљ, поврће без скроба). Покушајте да избегавате храну са високим садржајем гликемије (прерађена храна, слатка пића и скробна храна). Елиминишите додане шећере из своје исхране. Избегавајте кофеин и алкохол.

Кортизол. Ако сте под стресом, ваше тело производи кортизол да регулише одговор на стресне ситуације. Нажалост, превисок ниво кортизола доводи вас у повећан ризик од срчаних болести, а такође узрокује да складиштите висцералну масноћу око унутрашњих органа, која се често складишти око стомака. Такозвани хормон стреса може створити све врсте невоља за жене које желе да изгубе тежину. Када кортизол расте, он подстиче претварање шећера у крви у масти за дуготрајно складиштење. 

Како природно уравнотежити кортизол:
Смањите ниво стреса! Избегавајте кафу, енергетска пића или било коју врсту кофеина и пређите са кафе на чај. Једите спорије и темељно жвачите. Почните да медитирате. Размислите о узимању суплемента магнезијума или витамина Б. 
Не заборавите да имате довољно квалитетног сна сваки дан.

Лептин производе масне ћелије у телу и његова примарна функција је да каже делу нашег мозга (хипоталамусу) да смо сит. Наша модерна исхрана је засићена врстом шећера званом фруктоза, која се налази у многим прерађеним намирницама (све од соса за тестенине до прелива за салату). Када превише фруктозе преплави ваше тело, ваше тело је складишти у облику масти. То доводи до вишка лептина; када неко има превише лептина, могуће је да постане отпоран на лептин, што значи да ваше тело више не може да каже да ли сте сити или не—а ви настављате да једете и добијате на тежини. 

Како природно уравнотежити лептин за губитак тежине:
Најважнија ствар у балансирању нивоа лептина је довољно сна. Када не спавате довољно, ниво хормона је нижи и не осећате се тако задовољни након што једете. Студије са Харварда показују да недостатак сна смањује ниво лептина и заправо повећава жељу вашег тела за слатком и масном храном. Стога, да бисте боље регулисали своје хормоне, нека вам сан буде приоритет, баш као да се здраво храните и редовно вежбате.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.